dilluns, d’abril 18, 2022

CARME PORTA. PLURIVERS

 


El Museu Arxiu de Llavaneres presenta en aquest mes d’abril l’obra de l’artista i professora de la facultat de Belles Arts de Barcelona, Carme Porta. L’expo que s’acull sota el títol de “Plurivers” es segons la pròpia autora “ com una columna barroca, en la que el significat de la pintura creix a través de formes que es fan i es desfan  sense geografia fixa ni temporalitat coneguda, fins de nou preguntar-nos, qui som “.




Carme Porta és una de les moltes i valuoses creedores els nostre país que son massa desconegudes  dels afeccionats en general i dels especialistes en particular. Arribada a l’art després d’una curta vida acadèmica i professional en el món de la química ( llicenciada en IQS), entra en ell amb la força del convers i amb la certesa de que la plàstica és la seva forma d’expressió personal i professional pròpia, i es llença desfermada a la mateixa, tant en la creació com en la docència amb especial dedicació als materials


Plàsticament després de passar per diverses èpoques Carme Porta arriba l’abstracció després de despullar d’anècdota tota la seva pintura i segueix en ella, no com ho fan molts amb un substrat subjacent figuratiu que li serveixi de crossa per elaborar la seva abstracció, sinó justament tot el contrari, emprant l’abstracció per generar una nova figuració imaginaria,  mitjançant la rica harmonia quasi simfònica de formes i colors, en la que la natura té paper preponderant en l’essència del treball.



És la seva una abstracció vibrantment poètica en la que per aconseguir-la juga amb el color com element primordial. Fidel al pensament de Matisse que expressava que el color en una obra no és qüestió de quantitat i sí de selecció i ordre i que quan s’aconsegueix aquesta organització l’obra  expressa tota la llum, no la física  i si la que veritablement importa , la que existeix en la ment de l’artista. Porta s’afanya amb destresa a construir el seu univers particular.


Mitjançant una pintura en aparença plana, però que en vol ras presenta  mil i una densitats, plàstiques i cromàtiques, harmònicament construïdes en funció del desig inherent a la creació de l’obra. Carme Porta va construint uns veritables puzles en els que cada pinzellada i cada color obtenen un paper protagonista en un entramat ajustat de gest i color, estructurat tot  sota uns vectorials que tensen i destensen el conjunt segons les intencions de cada treball.



Unes amalgames plàstiques en la que sembla dominar el caos, quan en realitat ens porten a un potent ordre llunyà al cartesianisme i proper a l’ordre vital aquell que surt del cor i l’ànima i no de la racionalitat.

Un ordre sensible, emotiu i profundament humanista que apropa l’art a les persones i seduint-les, les fa seves. Un art proper, fresc i natural, carregat de la sensibilitat comunicativa que sols està en la mà i el fer dels bons artistes.



Carme Porta, uns joiosa sorpresa que esclata vivificant després de la massa llarga nit de foscor que ens ha portat la pandèmia.

Una interessant exposició que recomanem amb tot plaer

 

Carme Porta. Plurivers

Museu Arxiu de Llavaners

Del 8 d’Abril  al 8 de maig de 2022