dilluns, d’abril 24, 2017

NIT de la CULTURA

El regidor de Cultura ha presentat avui la que serà la primera  edició de la que serà nit de la Cultura de Mataró.

Fa molt de temps que un s’ha cansat de reclamar el reconeixement de la ciutat envers els seus protagonistes culturals. Un reconeixement que va estar a punt de ser creat ja fa un munt d’anys per la revista Capgròs quan  hi havia el suplement cultural 5 cèntims. El projecte estava arrodonit i fins i tot existia el disseny del premi: mig arc de la Nau Gaudí al damunt d’una placa de metacrilat en la que s’incorporava la placa identificadora del guardó i una moneda de 5 cèntims , per el suplement que el convocava. Lamentablement just llavors va esclatar la crisi i tot va anar en orris.

Des de llavors ,cada any en celebrar-se la festa de l’esport he reclamat una diada semblant per la cultura. Així com que Alcaldia igual que rep als esportistes que han aconseguit algun guardó, faci el mateix davant l’èxit d’algun protagonista cultural de la ciutat.

He reclamat la festa amb persistència , però ni en el pitjor dels meus somnis podia pensar en un projecte tan absurd i maldestre com l’avui presentat pel regidor. I per favor, no cal començar amb allò de que ja està en PIC queixant-se, és que sempre està contra tot. Avui he parlat del tema amb diverses persones de la cultura i hom se’n feia creus del mateix per l’aberrant de la proposta.

Per començar fem-ho amb el cartell anunciador. Si el miren poden pensar vostès moltes coses i ben diverses , però em sembla que de cap de les maneres poden pensar que es tracta d’un cartell per a una festa per honorar els actius culturals de la ciutat.

A totes les grans ciutats, totes les comunitats autònomes , a Catalunya i a l’estat els guardons culturals s’atorguen per disciplines. Si hi ha unanimitat en fer-ho així per alguna cosa serà, potser per que és la millor manera de no intentar comparar vàlues de diferents fets culturals. Doncs a Mataró, capgrosssos com sempre , no ho farem així i les categories seran:

1.- Innovació i emprenedoria
2.-Projecció de la ciutat
3.- Compromís i cohesió social.
4.-Recerca i difusió
5.-Trajectòria i personalitat mataronina
6.-Premi del Jurat.

És a dir uns premis que semblen més programats per l’IMPEM que no pas per Cultura. Molt difícil ho té, per a no dir impossible, qualsevol creador individual tradicional ( Músic, artista, literat, dansa, etc )  per aconseguir un reconeixement a menys que l’hagi fet molt grossa (Projecció de ciutat) ja que el de trajectòria suposo es considerarà en el global d’una carrera.
Semblen més uns premis en el caminar de la dèria del contemporani que no pas per el reconeixement del bon i gran treball dels protagonistes culturals de la ciutat.

Per a més inri, el jurat , que estranyament és parell, i que els noms del mateix no apareixen ni en les bases del concurs ni en els formularis,  està format per tres persones  del tot aliens a la ciutat i de les que cal suposar com a màxim un coneixement parcial de la cultura de Mataró i del seu fer, com son: Cèlia de Diego,( no del Diego com erròniament l'anomena la nota informativa de Cultura) directora del centre d’Art La panera de Lleida, Lluís Puig, director general de Cultura Popular de la Generalitat i Lluís Gendrau director de la revista Enderrock. Al seu costat els mataronins Marga Viza , directora de la Fundació Catalunya La Pedrera, a la que curiosament aquest dimecres contraprograma Cultura la seva conferència a Ca l’Arenas tot presentant el llibre Blanc de Cultura; L’actor Joan Pera i el periodista Manuel Cuyàs, que exercirà de President i tindrà la paella pel mànec en cas de desempat.

Algú em pot explicar com els primers podran dirimir en justícia el seu vot. Posem un exemple, a mi m’hauria agradat presentar a Joan Parés de Mataró, un artista al que la ciutat deu urgentment un homenatge abans no sigui massa tard. Un homenatge que certament hauria de ser un reconeixement en forma d’antològica , fet que no té previst ni enguany  ni el proper any. Però si no és així bo seria amb un premi oficial. Però com el poden votar tres persones que no tenen ni puta idea de qui és. I el mateix podríem dir amb altres noms Manuel Cusachs ( tant l’escultor com l’historiador) o l’arxiver Clariana o....

Si Cultura vol donar premis oficial a Òmnium, a la colla castellera Capgossos, al MAC o a Clack ,em sembla molt bé, o molt malament. Però el projecte que la cultura mataronina reclama no és aquest i sí un altre de ben diferent. Ara sols falta la cirereta amb la visualització del guardó que a bon segur provocarà ampolles.

Sigui com sigui, l’espetec està servit per el dia 29 de setembre. És el darrer cap de setmana de setembre o sigui que encara està previst bon temps, per tant és una cap de setmana ben adient per marxar i fugir del paripée i el ridícul.

Per cert senyor Fernández. Vostè va dir que la festa es celebraria a la primavera , per si no ho sap, li comunico que el 29 de setembre és tardor, és a dir dues estacions més tard.

1 comentari:

Pere Tarradet ha dit...

Per un moment m'he pensat que aquesta vegada seria un post constructiu... ja veig que se't fa difícil.