diumenge, de juny 10, 2018

EXPOSICIÓ DE MUSEU.GUINOVART FIGURATIU.LLAVANERES.







El somni de tot estament cultural és assolir tal nivell de qualitat que a la gent no li calgui mirar la programació, simplement sàpiga que pot acostar-se a l’indret amb tota la seguretat i certesa que allò que hi trobarà, ja sigui un concert , una exposició o una obra de teatre, serà segur de de gran qualitat.

Artísticament  i a la comarca , en la darrera dècada del segle passat, succeïa al Museu Monjo quan manava i programava, Paco Rodón. Enguany succeeix: A la nau Gaudí amb les expos de Bassat. Unes expos amb noms de nivell històric i museístic internacional, i a Can Caralt, seu del museu Arxiu de Llavaneres, a on les exposicions es succeixen de forma eclèctica , alternant-se joves, artistes consagrats, petites sorpreses del tot desconeguts o noms importants en la gran i la petita història artística del nostre país. Amb un parell de cireretes a l’any , que venen acompanyades d’acurats catàlegs.


Una d’elles és la que en aquests mesos de juny i juliol, omple les seves parets , presentant amb col·laboració amb la fundació Carme i Lluís Bassat , una excelsa mostra de Guinovart figuratiu, afegint-se als actes de l’any Guinovart.
 Lamentablement l’any Guinovart no està tenint el ressò que mereixeria, a bon segur per una deficient estructura conceptual, i que com sempre el pitjor dels gran artistes és el seu entorn més proper.

Lluís Bassat , gran amic personal de Guino, disposa d’una col·lecció impressionant d’obres seves , tal i com hem pogut anar degustant en les diverses expos de la Nau Gaudí, però avui es supera , oferint-nos un tast diferent i més espectacular encara. i ho fa fent repassada al Guinovart iniciàtic , al figuratiu, al de formació, amb una magnífica mostra d’una llarga vintena de peces seves , en general de petit format,  en la que s’observa la gènesi, la capacitat discursiva i l’aprofundiment personal de l’artista, i que pertanyen essencialment a la dècada dels cinquanta.




Des de la peça que presideix el catàleg i la mostra ( “Sense títol “ de 1957 ) i que per a mi és una relectura personal i desenfadada de “Les senyoretes d’Avinyó” de Picasso,  hi ha un seguit d’obres d’un expressionisme figuratiu intens, amb l’home de la camisa vermella com gran estrella, i un seguit d’apunts i retrats d’una qualitat introspectiva absolutament excelsa, quasi totes elles establertes en una figuració interioritzada que augmenten el poder de la seva lectura.

Passejar per l’exposició m’ha portat en el record a l’expo de fa un parell d’anys al reina Sofia, de títol “Campo abierto” que s’ocupava d’aquesta dècada dels cinquanta , amb obres de primera època dels grans artistes de la segona meitat de segle.



Guinovart en aquesta mostra llunyana a la seva pintura més orgànica, les d’Agramunt, per entendre’ns, ens demostra la seva saviesa, personalitat, capacitat constructiva i expressiva, en una exposició de recerca , lluny de la comercialitat i cercant la puresa de l’interior de l’artista.

Una exposició impecable, excelsa, que obliga a una repetida i detinguda visita amb la certesa de que sigui pecat mortal el seu oblit. Hi ha vegades que acostumat a la buidor de tantes i tantes exposicions , trobar-se front d’una com aquesta , esdevé sant viàtic per aquells irredempts en l’art.

Felicitats gent del Museu de Llavaners i gràcies Fundació Bassat per oferir-nos tan absolut gaudi.

No us la perdeu de cap de les maneres.