dilluns, de desembre 07, 2020

ENTRE AMICS. RICARD JORDÀ, TETEJI I MARC PRAT

 



Per acabar aquest malaurat 2020 , l’espai capgròs presenta una molt interessant exposició que aplega a tres artistes prou coneguts en el nostre entorn com son RICARD JORDA, ANDREU TETEJI I MARC PRAT, que pertanyen a dues generacions diferents, sense que entre ells no hi hagi hagut relació de mestratge però sí d’amistat que ha teixit un fil invisible que en certa manera relaciona les seves obres tot i ser absolutament diferents les d’uns de les dels altres. Obres que  sense complementar-se del tot no es fan mal  i son capaces de gestar un ambient especialment reflexiu en el peculiar espai que les acull.



RICARD JORDÀ està en un moment d’alta creativitat. L’art per a ell és l’eina que el rejoveneix i l’activa i en certa manera el fa seguir intensament viu. Si a la Destil·leria ens sorprenia amb el maridatge amb les joies de Txè Aymat, ara aquí més aviat sembla que la seva presència sigui per apadrinar aquest dos “fills” artístics que durant tota la seva vida han mamat del seu art a través de la seva permanent presència en l’art mataroní.



Jordà presenta tres obres que en certa manera responen als tres camins que actualment conrea. Magnífica la que presideix l’aparador i espectacular el seu “ocellot” paradigma dels seus habitual col·lages.



ANDREU TETEJI segueix amb els seus dubtes en la recerca de la seva veritat. De moment si que ha trobat que el collage és el modus operandi que més s’adiu a les seves intencions. Però el seu fer és pel general massa complex, les obres queden massa denses i pesades en la intencionalitat i cal refrescar-les i molt especialment crear el misteri que faci que l’espectador s’interrogui i reflexioni a l’entorn e les mateixes. Un misteri i una reflexió que sí aconseguia en aquells collages “alcoians” que ens oferia fa unes temporades.



Teteji té idees i té grapa comunicativa, ara sols li cal treballar en camins de simplificació i misteri.



MARC PRAT està en el punt més àlgid de la seva trajectòria artística. La seva pintura és una pintura absolutament humanística ja que en totes i cadascuna de les seves obres , sigui quin sigui l’element protagonista , en realitat ens està parlant de l’home i la seva problemàtica interior.

Després de parlar de l’espiritualitat en les series de caire oriental i els seus magnífics claustres i àbsides monacals, o de parlar del cos amb els seus exercicis de peus, ara ens corprèn amb aquest seguit de magnífics i espectaculars retrats interioritzats, evolució de les dues “màscares” que presenta en l’exposició d’artistes mataronins a Nova York, a l’Institut Cervantes i que tan grata acollida van tenir en l’epicentre de l’art mundial. 



Avui, Prat avança més enllà de l’aparença a la que distorsiona de manera intencionadament eficaç, aconseguint uns rostres impactants que alhora que ens neguiteijen ens sedueixen per el misteri i per la gran càrrega de profunditat artística que atresoren.

Son aquestes cares un compendi entre Bacon i Freud per la rotunditat de la interioritat humana que desprenen, llunyanes a l’aparença i centrades en la interiorització de l’home, de tal manera que tots nosaltres podem trobar aquell rostre que ens és tant afí que sembla el nostre reflex en el mirall interior al que poques vegades fem ullada.



Encapçalades per el conjunt de nou retrats i seguint per totes les peces presentades, Marc Prat ens dona lliçó magistral alhora que ens demostra els eu nivell i vàlua.

Exposició de recomanable visita.

 

“Entre amics”. RICARD JORDÀ, ANDREU TETEJI I MARC PRAT

Espai Capgròs

Del 26 de Novembre de 2020 al 7 de gener de 2021