diumenge, de desembre 13, 2020

V CONCURS DE PINTURA I ESCULTURA DE LLAVANERES


Els darrers dies de Novembre i aprofitant l’avinentesa de la Festa major de la població, es va fallar el V Concurs de Pintura i Escultura organitzat per el Museu Arxiu de Llavaneres. Un concurs que ja ha arrelat intensament en el món artístic no tan sols comarcal, ans estenent-se molt més enllà, a bon segur per l’acurada organització del mateix, i per que no dir-ho per la mirada cap a l’art actual que s’ha produït tant en el que pertoca als premiats com als seleccionats, en totes les edicions anteriors.

Enguany el nombre de participants ha estat de 77, una mica inferior a l’anterior edició, segurament degut a les dificultats de presentar les obres a concurs, per el tancament perimetral de les poblacions , el que impedia els caps de setmana  acostar-se al Museu a dipositar les obres, tal i com havia succeït majoritàriament en les anteriors edicions.

El jurat va estar format en aquesta ocasió per Agit Baqué, directora de l'espai cultural La Destil·leria de Mataró, Ainhoa González, llicenciada en Història de l'Art i museòloga, i Núria Poch, directora del Consorci Museu d'Art Contemporani de Mataró–Col·lecció Bassat, els quals van apostar per una selecció de finalistes més reduïda que en anteriors edicions, conformada per 19 obres, de les que 5 eren escultures  i 3 gravats

Els artistes seleccionats han estat Máximo Almeida , Miquel Arnau , Pere Bàguena /Mireia Oliva, Anna Ballester , Manel Campaña , Marta Casas, Anna de Jaime, Lluís Gómez, Michèle Le Pape, Cecília Morales; Joan Pascuti, Abel Pruñonosa, Xavier Puente, Lluís Puiggròs, Joan Rossell, Narcís Sala, Olga Serral, Rosa Solano Jordi Torrent, i d’entre ells els guanyadors van ser:

Primer Premi per “Couturieres- bleu”, tècnica mixta sobre tela de Rosa Solano.




És aquesta una obra de la sèrie que l’artista manresana ha dedicat a homenatjar el món tèxtil i molt en especial a les costureres. Obra molt semblant plàsticament i amb idèntic missatge que l’obra amb la que va guanyar l’any passat el Concurs d’artistes manresans. Obra amb més intensitat conceptual que no plàstica, però evidentment d’alt nivell.

 Segon premi  per l’obra sense títol i tècnica mixta de Miquel Arnau



 Miquel Arnau és un d’aquests grans artistes malauradament poc coneguts. Dedicat professionalment a la restauració, amb reconegut prestigi en aquest món, ara sembla que posa més accent en la seva pintura que mai ha deixat del tot de costat. Aquest paisatge , a bon segur, realitzat per la zona de Sant Jaume de Traià d’Argentona, és una excel·lent demostració del paisatge modern i actual, amb intencionalitat de traç i amb agosarada cromàtica. Una magnífica peça.

El tercer premi és per el treball realitzat a quatre mans per Pere Bàguena ( fusta) I Mireia Oliva (ferro) , de títol ”L’origen”.

 


És aquest un magnífic treball en el que es conjuguen a al perfecció l’habilitat en el treball de la fusta de Pere Bàguena , espectacular en les seves creacions , amb l’afegitó metàl·lic que aporta Mireia Oliva que dona un aire modern i actual a una peça visualment molt atractiva i conceptual i tècnicament molt ben treballada.

Un palmarès d’alt nivell que manté la línia de les anteriors edicions i que ha de ser el preludi d’una nova edició en un ambient de vida normalitzada que faci d’aquest magnífic concurs un element important en el context de l’art català.

Però en espera d’aquest retorn a la normalitat i aprofitant ara l’eixamplament perimetral als àmbits de la comarca, és fàcil recomanar la detinguda visita per l’alt nivell de l’obra seleccionada i com passa en tot concurs, raonar, aprovar o discrepar del veredicte del mateix.

Felicitats a guanyadors, seleccionats i especialment a la gent del Museu de Llavaneres per la seva ingent tasca de promoció de l’art.