diumenge, d’abril 18, 2021

EMOCIONS EN FERRO. MONTFERRER



Segueix el MEM ( Museu Enric Monjo) de Vilassar de Mar amb una temporada enormement atractiva i amb un nivell qualitatiu prou estimable , presentant l’exposició “Emocions en ferro” amb els treballs de l’artista  forjador Enric Pla i Montferrer que usa artísticament el seu segon cognom .


La forja és una de les mal anomenades “arts decoratives o aplicades”, com si existissin unes arts de primera ( pintura, escultura..) i altres de segona. Però mentre algunes d’aquestes arts teòricament inferiors, com per ex. la ceràmica,  han sabut adaptar-se perfectament als conceptes actuals i contemporanis de l’art, a  la forja li ha estat més difícil.  Malgrat que s’ha adaptat a una estilística ben actual, o segueix essent un element funcional i per tant aplicatiu decoratiu o quan camina per aires més personals esdevé fagocitada per l’escultura que en el seu sí aplega tot treball artístic volumètric sense importar el material emprat ( pedra, marbre, fusta, ferro ...). Un exemple simple i evident. Chillida sempre és considerat un escultor, de ferro i per tant forjador, però el qualificatiu queda amagat sota el pes del concepte genèric d’escultor.


En aquesta exposició Montferrer s’esplaia en els diversos camins que acostuma a conrear , demostrant en totes les obres presentades un aclaparador domini tècnic que li permet assolir la millor de les translacions de la seva idea plàstica a la realitat escultòrica. El problema està que tenint com a referència, tal i com explicita al seu web, els treballs de Chillida, Chirino, Juli González i Richard Serra, ell mateix es col·loca el llistó molt alt i en la comparança  naturalment en surt perjudicat.


Malgrat això , si fem fonedissa aquesta referència ens trobem amb una escultura que assoleix gracilitat , ritme i moviment en uns treballs de caire musical que confronten la lleugeresa de la peça amb la fortalesa del material amb el que estan conformats. Obres a més perfectament col·locades en el conjunt de l’exposició i molt ben acompanyades per una ben orquestrada il·luminació que amb el seu joc de llum i ombres afavoreix la creació d’un marc poètic que agraeixen tant la peça com l’espectador.


Altre cosa son les escultures amb el peixos com element essencial. Son aquestes unes obres més “fàcils” en el concepte i en les que l’ofici  en la seva vesant decorativa domina, però no per això son a desmerèixer ja que el concepte coral i l’habilitat compositiva de les mateixes son elements prou valorables com per no ser passades per alt.  


Ens trobem doncs amb una exposició en la que la conjunció de fons i forma, d’ofici i de benefici és proporcionada al que cal , una perfecció tècnica ( mitjà) per assolir un resultat plàstic de nivell. I això ho nota l’espectador que es mou per la mateixa com “peix a l’aigua” i valgui com mai el símil, gaudint en tot moment de la bellesa  de la mateixa.

Us recomanem la visita.

 

Emocions en ferro. MEM (Museu Monjo) Vilassar de Mar

Del 11 d’abril al 13 de juny de 2021