dilluns, d’abril 25, 2022

MATÈRIES EN FUSIÓ. MUSEU DE MATARÓ

 



Després de moltes exposicions buides de continent i contingut, i com si fos un miratge, els espais del Museu de Mataró presenten una exposició ben gestada, ben presentada , amb desig divulgatiu i amb intencionalitat històrica. Una exposició que esperem serveixi de precedent i que marqui un abans i una després en la línia d’activitat del vell casalot de Can Serra.



Es tracta de “Matèries en Fusió. El vidre a les col·leccions del Museu de Mataró”, una exposició que aprofitant l’avinentesa de la celebració enguany de l’Any Internacional del Vidre és capbussa en els fons del Museu per donar a conèixer la riquesa vidriera que atresora provinent tant de les excavacions arqueològiques dutes a terme durant tants anys amb les consegüents valuoses troballes i de manera més actual amb el gruix de la donació del Fons de Cristalleries de Mataró, amb peces singulars i de gran bellesa.



La mostra ocupa la sala principal del Museu i es desenvolupa en quatre capítols: 1.- La revolució del vidre bufat a l’antiguitat . 2.-L’esclat de la producció Local renaixentista. 3.- Càntir, porró i almorratxa: Cap a una expressió pròpia del Barroc i 4.-La industrialització vidriera: El cooperativisme i el Forn del Vidre de Mataró. Capítols que son explicats de manera adient tant en el que pertoca a la part visual com a la documental.



Completa el projecte un cicle d’exposicions dedicat a l’art del vidre en la contemporaneïtat que cada dos meso canviarà d’exposició i que s’ha iniciat amb Luesma&Vega i Eduardo Nieto (La artesania dissenyada) com a protagonistes, als que seguiran David Gibernau  (Quan l’artesania i l’arquitectura es donen la mà); Ferran Collado i Pròsper Riba ( Els nous bufadors catalans. Sang nova pe a una tradició mil·lenària), Meritxell Tembleque i Quim Falcó (Creació a quatre mans. El binomi de l’escultura en vidre) , per acabar amb Laura Fluxà i Esther Aliu (Escultura Contemporània. Discursos de la Fragilitat). Un cicle que es preveu altament interessant sota la coordinació de l’artista mataronina Esther Aliu.



Un bon projecte global, establert amb un bon programa, amb un sol però enorme defecte, que no és altre que la llarga durada del mateix que depassa els 10 mesos. Una durada com aquesta és del tot inusual en qualsevol exposició i en qualsevol gran Museu o indret expositiu.  Que direm doncs del cas del Museu de Mataró, un espai amb un nivell de visitants que hem de qualificar de misèrrim tant en valors absoluts com en el relatius en referència al territori que ocupa.



Però obviant aquest important però, ens queda una gran exposició,  que és de molt recomanada i repetida visita. I com deia al començament, que no sigui un miratge fugisser i no retronem a la vulgaritat habitual de les expos del Museu de Mataró.

 





Matèries en Fusió. El Vidre a les col·leccions del Museu de Mataró

Can serra. Museu de Mataró

De l,1 d’abril de 2022 al 5 de febrer de 2023 .

 

1 comentari:

Anònim ha dit...

Una grant exposició, llàstima no pugui ser mes grand.