dijous, de desembre 29, 2005


PROMESES INCOMPLERTES

Jo ja no sé per què m’excito d’aquesta manera amb el PMC. Sabent com son ja hauria d’agafar-ho d’altre manera, i no sortir-me de polleguera. Que un dia d’aquests m’agafa un infart, i prou vaig saber aquest estiu el que significava, vist el que li va succeir al meu germà.

Però no hi ha manera. Ni amb entrenament ho poden fer pitjor. M’explicaré:
El darrer dijous de setembre, just després de l’enterrament del mai oblidat Pere M. Viada, vaig reunir-me amb l’Alcalde Sr J.A.Barón i el regidor de Cultura Sr. J.Graupera per fer-ne entrega de les signatures destinades al Fons d’Art Germans Arenas. Com tots sabem, resposta freda per Cultura, i molt calorosa per Alcaldia. De la reunió en sortiren diferents compromisos.

Compromís 1: “En quatre o cinc dies et truco per veure com s’estableix el document de compromís...” (J:Graupera). N’han passat cent , i el més calent a l’aigüera, I de trucada res de res.

Compromís 2:” L’art es publicitarà al mateix nivell que la resta d’activitats culturals. Pel gener, juntament amb la presentació de les temporades de teatre, cinema, dansa etc.. , es publicitarà tota la resta de temporada d’art”. (Srs. Barón i Graupera)
Aquest més , junt amb l’agenda cultural ( per cert, cal aplaudir la modificació del disseny) , arriba un magnífic desplegable amb la programació trimestral de teatre i dansa. D’art, res de res.

Compromís 3: “Abans que a ningú, es farà presentació de la Casa Arenas als artistes i al món de l’Art. S’ensenyarà la Casa, s’explicarà el projecte, es presentarà el pla d’usos i la programació”. “Aquesta presentació serà a més tardar, a mitjans de novembre”. (Srs. Barón i Graupera)
Segons l’agenda del PMC el dia 22 de gener hi haurà jornada general de portes obertes. De la jornada especial pels món de l’art, res de res.
( Per cert segons la weeb del PMC, no començarà l’activitat fins el mes de Juny. Si és així, per què coi una jornada de portes obertes, cinc mesos abans. Serà problemes de consciència?).

A més la nota diu textualment: “... extensió especialitzada en art del Museu de Mataró, que contindrà el llegat de l’artista mataroní Jordi Arenas i el fons artístic del Museu.”
És a dir que del Fons d’Art cedit pels artistes a la ciutat, res de res. I això que públicament el Sr. Alcalde va dient en tots els actes culturals que això ja està fet ( el darrer cas, la inauguració de la mostra de Pablo Mañé). Però què ningú es porti a engany amb això del Fons artístic del Museu. En aquest cas es tracta de les obres d’art ja dipositades en el Museu. Els artistes d’ara cedeixen les seves obres a la ciutat, però en cap cas al Museu que els ha menyspreat i fins tot ha rebutjat la donació d’obres ( Cas Premi Nova Herència Mataronina).

Curiosament si mirem el redactat, tampoc es parla en cap moment de Jaume Arenas, protagonista a la mateixa alçada personal ( i superior artística) del CAGAC ( vaja nom per cert).
I com a curiositat, el dia i hores de visita coincideixen amb els Tres Tombs que es celebren en els mateixos entorns. Si voleu lectura subliminal aquesta és evident. Els del PMC aparellen als artistes als protagonistes de la festa . I és que, perdó, som tan “burros” d’aguantar el que aguantem ..., que no es pot entendre.

Espero amb ànsia la celebració de l’entrevista que he demanat al Sr. Alcalde. I em pregunto com el Sr.J.A.Barón, tan home de compromís, i de fermes conviccions en les que la mentida està proscrita, em podrà explicar com es poden incomplir tantes promeses , en tan poc temps i amb tan poca vergonya.
Però per si en tenia algun dubte, el poder ja m’ho va deixar ben clar, “ la cultura mai pot ser causa de trencar un pacte de govern”.
Potser per això, així anem.

PS.- La imatge d'avui correspon a la Nadala que J.M.Rovira Brull va realitzar en tècnica de xilografia en la carpeta del Grup Silex per felicitar el Nadal de 1955