dijous, de juliol 05, 2007

I ELS ARTISTES PLÀSTICS ??

Fa ja un temps que contra viento y marea defenso la recuperació del concepte d’arts plàstiques en contra del concepte d’arts visuals actualment imperant.

No tinc res en contra de tots aquells conceptes artístics que han fagocitat a les arts plàstiques per ocupar allò que econòmicament diríem “quota de mercat”. És obvi que l’art videogràfic, el mail-art , la instal·lació, la performance , la.... són conceptes artístics , però crec que pertanyen a altres àmbits, ja que en bona part estan més emparentats amb el cinema , les arts escèniques etc.. que no pas amb el concepte clàssic de les arts plàstiques.

Veig que cada vegada més s’està entenent aquest concepte per mi defensat i que sembla començar-se a obrir un nou espai en que els artistes plàstics (pintors , escultors , arts aplicades ...) tornen a ser amos del seu destí i no sotmesos a una dictadura de la modernitat tècnica que ni precisen ni els estimula en els seu coneixements personals i artístics.

Però curiosament apareixen ara uns nous contrincants i a més ho fan amb tots els beneplàcits. I dic això ja que no he pogut llegir cap comentari contrari a la presència de Ferran Adrià com a gran artista, representant màxim de l’estat espanyol en una mostra artística que no cal ni anomenar. I tampoc he sentit res al respecte de que el cineasta Carlos Saura hagi dissenyat les medalles commemoratives del Campionat d’Europa de Bàsquet, esport del que és gran afeccionat. No he llegit en canvi, que Reyes, Garbajosa , Gassol o Navarro siguin els encarregats de dirigir la pel·lícula del Campionat.

Tot sembla tenir un concepte moralitzant final. L’art val , o millor dit, es valora tan poc, que qualsevol es pot fer passar per gran artista.

I que voleu que us digui. Això m'entristeix però que molt.

CARTIPÀS MUNICIPAL

En la noticia política de la setmana podem observar que sembla clar que qui estarà destinat al càrrec d’Innovació i Promoció de la Ciutat , serà el Sr Ricard Bonastre amb uns emoluments de 78.135,82 euros , és a dir uns tretze milions de les antigues pessetes

Sobre el paper aquest Sr seria el responsable màxim del projecte “Mataró Cultura” que es el projecte vengut per el PSC com a paradigma màxim de la promoció municipal a la cultura local , en un afany d’esdevenir poder paral·lel al de la Regiduria de Cultura a la que no calia aspirar, ja que tenint això....

Dons bé, anem tots ben apanyats. Si un ja fa temps que té molt clar que “Proposta Mataró” no arribarà a terme ja que no hi ha cap interès municipal, i de moment el temps ho demostra , ara té encara més clar que en allò de la promoció de l’art mataroní més enllà de rieres , no hi haurà res de res.

Certament les males eleccions i per tant les decepcions segueixen en cadena i s’ha de ser molt ximple per seguir treballant culturalment per la ciutat , vist el descrèdit que en els llocs de comandament van col·locant aquells que n’haurien de ser el màxims valedors.

Però mentre hi hagi mesells.....