dilluns, de desembre 10, 2007

IMATGE

No crec que hi hagi moltes persones en el món aquest que podríem dir, primer món , que no sàpiga de la importància de la imatge com element essencial per transportar un seguit de caràcters associats i fer-los arribar a quanta més gent millor.
La publicitat , en totes les seves formes , el disseny , en especial el gràfic, els colors, els sons, els ambients ..., tot son elements controlats per aconseguir allò tan difícil com comunicar , que és alguna cosa en aparença tan senzilla com transmetre la meva “idea “ i fer que sigui recollida per quanta més gent millor.

De manera totalment actual tenim a la nostra ciutat les dues cares de dur a terme aquesta intenció.

BONA IMATGE

Estem per dir que a la pastisseria Uñó , com a d’altres de Mataró , no li fa falta publicitat. Ha assolit allò tan preuat del boca a boca i és quasi una alienígena el ciutadà que no sap de que i de qui parlem.

Malgrat això , Claudi Uñó, allà el 1995 va tenir la bona pensada de fer un “turró” d’artista i lligar l’art plàstic , el pastisser i el concepte popular , donant forma a aquesta col·lecció de peces que any rera any son esperades per els ciutadans, convertint el mateix , en una mena de cartell de Santes d’hivern , per la transcendència de l’elecció en un status ciutadà ben determinat.
Als noms de Perecoll, Cusachs , Codina , Cuyàs, Vilert, Novellas, Ubach, Safont, Vilamanyà, Alís i Nefer , s’afageix ara en el 2007 Marta Duran.

Un torró de taronja sanguina i xocolata amb anous que els delectarà en aquestes properes festes. I en el meu cas en el físic i en l’espiritual ja que n’he rebut obsequi de l’autora, fet que m’ha omplert d’il·lusió ja que son molts els anys compartits en aquesta aferrissada defensa de l’art i els artistes locals.

Una idea convertida en excel·lent imatge , tant per l’artista com per el pastisser.
Una idea que mereix de nou la més ferma de les felicitacions.

MALA IMATGE
Quan es parla de l’Ajuntament de Mataró, ja sigui amb gent del govern , de l’oposició, periodistes , gent de partit , gent interessada en la vida municipal , o amb altra gent d’un nivell que podríem dir compromès en la política municipal, i es pregunta que és el que funciona pitjor i es dona un ventall d’unes quantes respostes , si en elles hi surt la paraula comunicació, aquest surt amplament guanyadora.

Soc dels que estic convençut que l’Ajuntament ho ha fet millor del que la gent creu , és a dir aprovat raspadet , però el que està ben clar que no sap comunicar ni per casualitat. El butlletí és un pamflet que ningú llegeix i que va a la brossa directament . La ràdio manté una audiència minsa , i això que l’esforç de Joan Salicrú fa que els seus informatius siguin del tot rigorosos. I el cas de la TDT és la vergonya del govern ja que tots sabem que servirà per eliminar TVM que tant alt servei ha fet a la ciutat , i de pas al Govern.

Però al costat d’aquesta comunicació , existeix la imatge institucional, i allò sí que és desideràtum. Si Mataró és una ciutat de Lliga Nacional, el seu departament d’imatge correspon a una lliga d’afececionats per a no dir de penyes de bar.

D’un temps ençà , suposo que per aprofitar pressupost , s’ha encarregat a imatge la realització dels cartells de les diverses activitats oficial que hi ha a la ciutat. El nivell dels seus resultats ha anat en davallada ferotge , com baixada de Dragon Khan , assolin darrerament un nivell que no serviria ni per aprovar un examen de preparatori de disseny i imatge gràfica.

El pitjor però és que sembla que creuen que han trobat model i es repeteixen copiant-se , ves a saber si per allò d’imatge de marca. Així al risible cartell de la Fira del Bolet que hauria provocat acomiadament fulminant en qualsevol empresa privada , ara reincideixen amb la Fira de regals de Nadal amb un altra cartell del mateix nivell que obliga a que algú digui prou.

Imatge gràfica de l’Ajuntament és de suspens habitual, però ara és ja de zero absolut. I Mataró i els seus ciutadans no ho mereixen. Cal prendre solucions i son tan senzilles com dràstiques. Per un costat acomiadar-los , la seva incompetència és tan evident que seria difícil per part seva defensar la seva professionalitat i qualitat. Però si no es vol arribar a tal grau , que els hi paguin uns cursets , no un màster, ni un reciclatge a l’ús, de moment serviria amb uns simples cursets d’aproximació a la imatge gràfica. Tan sols els aprofitessin una mica el resultat seria molt millor del penós que és actualment .

I si de cas, que ningú amb titlli d’exagerat. Un bon grapat de membres del govern, un altra de l’oposició i diferents membres de pes de diferents partits quan hem parat del tema sempre hi ha estat d’acord. La imatge gràfica que surt de l’Ajuntament és pèssima.
Si hi ha tan acord, tant costaria posar fil a l’agulla i fer-hi una bona bugada.

Ho agrairem tots, l la ciutat en primer lloc.