dimarts, de juliol 21, 2020

ELS GRAVATS PICTÒRICS DE JOAN ROSELL





En aquest sorprenent domini del gravat en la temporada maresmenca, en la pre i en la post-coronavirus, agafa ara protagonisme el calellenc Joan Rosell Roura que amb “Metres d’art” presenta una supèrbia exposició a la sala d’Aparelladors de Mataró.



Diuen, i ningú ho refuta, que el gravat és droga dura, que una vegada endinsat en el seu complex món n’és molt difícil sortir-se’n i que com més s’aprofunditza en ell, més plaer es troba. Rosell, pintor per naixement i essència sembla que ha trobat amb el seu personal treball del monotip, la tècnica idònia per aconseguir els millors resultats “físics” a la seva idea mental d’art.




Fa un parell de temporades ja demostrava que estava en el camí en aquella, també magnífica, exposició a l’espai capgròs i ara, en aquesta expo d’Aparelladors ,Rosell ens demostra que definitivament ha trobat el seu camí pictòric. I dic camí pictòric i no artístic, ja que malgrat no emprar la pintura in stricto sensu, la seva obra calcogràfica és una obra absolutament pictòrica regida per el color, el gest, el ritme i la textura com si d’un quadre estàndar es tractés.



Rosell entén perfectament que la tècnica ha de ser sols el mitjà per aconseguir els objectius i per tant dedica el seu domini formal a aconseguir les seves intencions artístiques, llençades cap a un esteticisme que sense renunciar a la bellesa exterior, planteja uns motius emocionals interiors subjugants i enormement atractius.



Equilibrat en les obres de format més petit i simfònic en la composició d’aquestes etèries composicions de contradictoris i complementaris, Rosell fa una picada d’ullet permanent a l’espectador per que es submergeixi en la seva aposta estètica i sensitiva, més agosarada del que sembla en aparença.



I per culminar la mostra Rosell es llença a la piscina amb un allargassat treball calcogràfic disposat a modus i manera de peça tèxtil, front la qual l’espectador pot triar a on vol que comenci i acabi la seva peça d’art. Una aposta, aquesta d’art a metres , tant cridanera com eficaç en un món com el de la plàstica en el que la venda d’obres d’art sembla una quimera digne del somni d’una nit d’estiu.

Malgrat que per el temps en que estem ens pugui semblar estar fora de temporada, en els espais expositius reoberts trobem encara interesantíssimes exposicions que no hem de deixar passar per alt, i aquesta exposició de Joan Rosell n’és una d’elles.


Recomano la seva visita.




“Metres d’art” . Col·legi d’Aparelladors.Mataró
Del 17 de juliol al 9 d’agost de 2020