dijous, de juliol 09, 2020

SERGIO LANIADO. ENFASATS




Sergio Laniado és un nom absolutament desconegut en el món artístic mataroní, encara que  la seva persona i la seva personalitat son abastament conegudes de la ciutadania. I és que Sergio Laniado és la persona que de fa ja uns quants anys crea constantment mil i un personatges i escenes a La Closka, l’emblemàtica i màgica botiga del carrer Bonaire.



Quan fa ja un grapat d’anys Laniado arribava a Mataró des de la seva Argentina natal amb un parèntesi a Haifa ( Israel)  ja portava els gens artístics ben estructurats . Ell va ser el responsable de molts elements festius de les escoles, en un moment en que esclatà tot el moviment, però alhora era responsable de la decoració efímera de molts llocs d’oci, mentre guardava privadament el seu  sentiment pictòric més tradicional i bidimensional. Un el recorda participant amb els seus dibuixos i pintures en diverses col·lectives , o en el concurs internacional de dibuix Lola Anglada i formant part dels alumnes del taller de Gravat de Raúl Capitani.




Ara, molts anys després , ens sorprèn amb una magnífica exposició a l’espai capgròs , sota el títol d’ “Enfasats” en la que realitza una profunda i esperançada reflexió al voltant de que han significat quests mesos de confinament, en que a cada dia en seguia una altre d’igual i en que calia reinventar-se esperançat cada mati per no caure  en el desànim de la repetició del quotidià en uns llimbs tan monòtons com poc vitals.




I vitalista com és Laniado es nega a abandonar la viva paleta cromàtica que acompanya sempre el seu treball, i ja sigui en les visions intimistes del quotidià familiar, com amb aquells imaginatives visions externes que el retornen a la realitat ja perduda, Laniado dona lliçó d’art reflexiu però alhora d’un vitalisme i una esperança que s’agraeixen en aquest moments. I tot amb una demostració tècnica que podria servir per a molts, que li serveix per aconseguir plenament els seus objectius.




 I si bé la fogonada és un treball espectacular no hi cap mena de dubte que l’obra estrella és aquell banc del parc en el que es troben asseguts uns avis i al seu costat n’apareix difuminat un altre en real simbolisme d’aquells que ja tornaran a passejar per el parc. Emotiu, emocionant i de gran bellesa plàstica i conceptual.




És per això que us recomanem molt la visita a aquesta exposició que ens ofereix la cara oculta d’un gran artista al que sols coneixem per les seves figures quan alhora és un excel·lent dibuixant i pintor. Sergio, volem més presència pictòrica.