diumenge, de gener 31, 2021

ORNITOGRAFIES. XAVIER BOU



La Destil·leria ofereix de manera presencia l’exposició “Ornitografies” de Xavi Bou, exposició que s’havia de realitzar l’any passat just en el moment de l’inici de la pandèmia i que va reduir la seva acció a una mostra de caire telemàtic.

Xavi Bou és un fotògraf català  que es dedica a la Ornitografia, un projecte que porta realitzant des de fa més de sis anys, on reflecteix el sistema de vol de les aus fent servir la tècnica de la cronofotografia, una pràctica fotogràfica que busca documentar el moviment mitjançant la superposició de diferents marcs per tal d'imitar el moviment a la perfecció .

Una vegada acaba la filmació, realitzada després de meticulosos estudis de condicionaments, arriba la fase de postproducció. Segons el fotògraf, un cap de setmana de rodatge li proporciona material per aproximadament dos mesos d'edició. Cada fotografia acabada comporta entre 200 i 600 preses de les diferents fases del vol, en funció de l'efecte desitjat, foses en una única imatge que condensa el pas del temps dibuixant al cel abstraccions geomètriques de gran bellesa plàstica, que ens remeten al futurisme i l'obsessió del moviment per captar el dinamisme. (dades extretes de Wikipèdia a on podeu aprofundir si esteu interessats en aquest tècnica)



D’aquesta manipulació tècnica sorgeixen aquest fotografies captivadores i seductores. Unes obres plenes de misteri, des del tècnic fins el formal. El trompe l’oeil del treball finalitzat pot confondre  i pensar en un dibuix, o en la realització d’un pur grafisme  gestual, ja que en cap moment, per un espectador desinformat li arribarà l’imput de que allò és una filmació degudament manipulada del vol d’uns ocells.




Exposició força interesant, per el que misteri i reflexió que proposa, i també per la vesant estètica que proposa l’autor, però que a mi aquesta exposició, personalment em genera un dubte. En l’art la tècnica sempre ha de ser mitjà, mai ha de convertir-se en protagonista. I per tant , cal tal complexitat tècnica per arribar a aquest fi, entès com a obra d’art?. Altre cosa és l’aspecte científic que el treball comporta que a mi em recorda el meu passat professional, i el tractament per imatge que es realitzava dels espermatozous en els estudis de infertilitat.

Exposició bocabadadora per l’entorn en el que es realitza i molt atractiva en el senti estètic i decoratiu que mereix una visita. Altra cosa és pronunciar-nos si això és veritable art, que un, personalment, creu que no.