dimecres, de novembre 14, 2007


EXPOSICIÓ TORRES GARCIA

Ahir , just en acabar de penjar el post i passant revista a la premsa per internet m’apareixia la grata i molt esperada notícia de que la gran exposició “Torres García , rera la màscara constructiva” que es presentava ahir a Girona i que des de avui mateix i fins el 13 de Gener de 2008 es pot visitar a “La Fontana d’Or” , la sala d’exposicions de la Caixa de Girona , visitarà Mataró abans de ser exposada a Murcia.

És una gratíssima noticia llargament esperada. La gent del Sant Lluc , organitzadors de la Biennal Torres García feia temps que intentaven portar alguna exposició de Torres Garcia a Mataró, i es tenia a les galeries Oriol i Artur Ramon com a punt de mira per els contactes , quan fa més o menys un any , un bon afeccionat a l’art va tenir coneixement d’aquesta mostra que ara s’inaugura. Sabedor del desig de la gent del Sant Lluc i tenint ell una relació no pas bona amb el Patronat Municipal de Cultura va esperonar als primers a contactar amb l’Ajuntament per aconseguir des de l’oficialitat que aquesta exposició pogués ser vista a Mataró.

El Govern en va ser receptiu , ells van seguir la peça i avui si que cal felicitar al PMC per haver aconseguit l’objectiu , amb una exposició que sens cap mena de dubtes serà l’exposició més important mai vista a Mataró, amb el fonament de la vàlua mundial de Torres Garcia , considerat en totes les llistes com un dels més importants artistes del segle XX , i també molt especialment per el fet de que aquesta exposició ens ofereix la cara més desconeguda de l’artista.

Marc Domènech , comissari de la mostra , no s’ha centrat en el constructivisme que és el signe més important de la seva identitat artística i sí ho ha fet en la seva cara més primitiva , amb totes les influences que la seva obra va rebre de l’art primitiu, el pre-colombí i el tribal , agafats sempre per la seva cara més expressiva.

L’exposició està formada per 44 pintures i 33 dibuixos provinents en bona part del Museu Torres Garcia de Montevideo i de diverses col·leccions privades , peces que en molts casos son la primera vegada que estan exposades.

Dia joiós sens dubte que ens agradaria no fos excepció i sí norma .
Encara que sense posar aigua al vi potser no seria demanar molt que la iniciativa aparegués in situ en el propi Patronat, fet que succeïa en altres temps , com per exemple quan sota la direcció de Manuel Cuyàs es va aconseguir que Mataró fos la primera ciutat que presentés obra de Joan Ponç després de la seva mort.
El modus d’actuar , intuïció i rapidesa. Coneguda la mort de l’artista , i sabedor de que la Generalitat tenia una mostra itinerant , Cuyàs estava penjat del telèfon a primera hora del matí del dia següent. A les nou del matí ja tenia compromesa la mostra. Un exemple de professionalitat que es agradaria veure repetit.

Però sigui com sigui , avui és dia de felicitats i de felicitar. Felicitar al Govern de la ciutat , al Patronat Municipal de Cultura , a l’Associació Sant Lluc , i com no a tots nosaltres que podrem gaudir de tan excel·lent exposició.