diumenge, de gener 03, 2010

PER ACLARIR

Fa ja forces anys que per Reis un familiar va agafar el costum de regalar-me un anuari que per llavors es deia “El libro del año 19..” que si no recordo malament era de l’editorial Salvat. Aquest regal fet costum em va convertir en un fanàtic dels anuaris fins que va arribar Internet i em va permetre disposar amb uns pocs clicks de qualsevol data que un desitgés .

Ara he canviat la meva addició per llegir-me les valoracions de resum de l’any que fan aquells que tenen alguna cosa a veure amb el meu viure. A més de que sempre un aprèn alguna cosa nova , veure de que parlen, en quin punt posen l’accent , quina és la “seva” veritat, el contrastat amb la “meva” veritat i moltes més coses , em permeten establir un judici intern i donar-li la “nota” que crec es mereix.

Em fixo molt en varies coses , unes generals i una particular. Les generals son com no la credibilitat de les seves paraules , la coherència en el fer , la seva visió de futur , i molt especialment l’autocrítica dels errors comesos , un punt del que quasi mai es parla en aquests resums. En el particular , analitzo els seus judicis al voltant del fet cultural, un altra tema massa vegades obviat en aquest tipus d’entrevista.


He llegit per tant les declaracions del nostre alcalde J.A.Baron fent el balanç de l’any. Estant d’acord amb forces coses em molesta , i molt, aquest estar cofoi del fet i la manca de reconeixemnt dels errors , que no han estat pocs , en aquest darrer any. I quan dic això, quedi clar que em refereixo a l’acció general del Govern municipal.
De cultura com és obvi en parla poc i a més amb greus errades que bé faria en clarificar , encara que només sigui per que algú es pugui creure allò de ser la segona ciutat en transparència del país.

Baron parla de l’antològica a Novellas que és darrerament punt fix en els seus discursos de presetació en actes culturals. D’ells diu a capgros.com:
“La ciutat, que és molt més que l'Ajuntament, serà la que tirarà endavant aquesta exposició. Es farà la mostra, i l'Ajuntament hi participarà, amb el seu instrument per gestionar la cultura , l’IMAC.”

Tinc ganes de creure-ho i espero que sigui així , però és trist que ara el Govern municipal vagi descarat a apuntar-se una medalla que mai serà seva. De moment el que és ben cert , - com ja s'ha explicat alguna que altra vegada- , que a poc de morir Josep Novellas es varen realitzar gestions amb l’alcalde la ciutat per realitzar una mostra antològica a realitzar conjuntament amb Caixa Laietana i la galeria Lolett Comas , els veritables suports artístics de l’artista ja que en vida va ser menyspreat constantment per part de l’Ajuntament , i els fets son els que son i per tant difícils de rebatre.
Aquesta mostra s’hauria de realitzar a finals de Gener del 2010 tot coincidint amb el primer aniversari de la seva mort i el que hauria estat el seu seixanta aniversari.

Davant del silenci del consistori i després de diverses demandes de resposta , aquesta va ser positiva amb l’única excepció de vedar el nom del que això escriu com a comissari de la mostra , ja que aquesta persona era considerada “non grata”.
Tot passant mesos sense cap mena de nou contacte , i vist el nul interès municipal, es comencen noves consultes per realitzar una antològica sense suport municipal, aconseguint-se uns resultats del tot positius. És davant d’aquest fet que a corre cuites ara sembla que sí, que ens apuntem al carro.

Per això molt m’agradaria per part del Govern en general , i de Baron en particular, que fossin més curosos i tinguin amb Josep Novellas aquella dignitat que l'Ajuntament no va saber tenir en vida.

Per altra costat Baron parla de l’IMAC i diu textualment: “No n’estic descontent, l’hem després de tasques administratives perquè es pugui centrar en polítiques culturals. Però vivim temps difícils sense els recursos necessaris que en altres circumstàncies ens haurien permés fer polítiques més ambicioses”.

És difícil dir més incoherències en menys paraules. Hom que es mou en el món cultural , ha sentit a dir ,o li han dit , i principalment ha pogut observar el descontent absolut del Govern envers Penedès i l’activitat cultural de l’IMAC. En aquest sentit sols es poden entendre les seves paraules en un salvar-li el cul per la part de corresponsabilitat que li pertoca.

Però el pitjor és parlar d’aquesta pèrdua de tasques administratives. Baron sembla desconèixer que en el PMC el director del Patronat realitzava tasques essencialment culturals. D’ençà la creació de l’IMAC els dos directors que ha tingut : Josep Pena i Ester Merino, sols realitzen activitats de caire administratiu i no tenen res a veure en el sentit cultural pròpiament dit , el que per altra part és d’agrair vist el nul interès que ambdues persones han demostrat per el mateix.

Però a més a més , si un té la curiositat de fer ullada a les ofertes de treball municipal presents en el weeb municipal, podem veure que actualment entre els concursos de l’IMAC n’hi ha un per a una plaça d’auxiliar administratiu amb contractació laboral indefinida i un altre , atenció, per cobrir una plaça de cap de gestió econòmica i administrativa , també amb contractació laboral indefinida.

Em costa d’entendre que per un costat se li treguin les tasques administratives i per l’altra augmentin les persones que es dediquin a les mateixes i a més en càrrecs de nivell i responsabilitat.
A més si augmentem les despeses de personals i disminueix el pressupost, el resultat final és encara menys diners per a la cultura i per tant menys capacitat per a unes polítiques culturals correctes.

Per això Sr. Baron , pel be de la transparència municipal, ho pot explicar?.