diumenge, de novembre 27, 2011

JOSEP MARIA TORRENT , NOU DIRECTOR DE L’IMAC






El passat divendres  la gent del capgròs.com feia públic que després quasi mig any de temps i un bon nombre de respostes negatives a la proposta, el Govern municipal havia decidit anomenar  director de l’IMAC al periodista mataroní Josep Mª Torrent. Un nomenament que ha de ser ratificat en el proper ple del dijous .

Una decisió aquesta del Govern de gran importància per el futur de la cultura mataronina, immediat i a més llarg termini, i que ha de servir per posar en marxa definitivament l’estructura del funcionament cultural local que actualment està en standby per no dir en hibernació total.

No hi ha dubte de que l’escollit és home de solvència i ample currículum. Que essent mataroní ja fa anys que no viu a la ciutat amb la que manté però  els naturals vincles familiars. És a dir que coneix el món mataroní i per tant no ha d’aprendre les “peculiaritats” de cada entitat , grup o especialitat , però en canvi el seu distanciament el fa una persona “pura” , no viciada en el sempre complicat món de capelletes, estira i arronses ,privilegis varis , etc del “món” cultural de la ciutat.

Igualment cal remarcar la seva ampla experiència com a gestor de grups degut als diferents i importants càrrecs de responsabilitat que ha tingut en la seva carrera. Uns càrrecs assolits en el món periodístic , un mon també ple d’egos i sensibilitats , molt parell a les circumstàncies que trobarà en el camp cultural.

Hem de convenir dons que sobre el paper sembla una elecció positiva , però caldrà veure quin serà el seu paper veritable dintre de l’IMAC. Serà un gestor més estrictament directiu i/o administratiu, o també actuarà en la direcció de la línia cultural a seguir? . Essent com és un home de partit en el sentit més pur i dur de la paraula, serà simplement la mà executora del mateix o capgirarà la troca i serà ell qui prengui les rendes també en l’apartat més estrictament cultural com ho pugui ser el cas de la programació?. I potser la pregunta clau de tot l’embolic, manarà ell o seran els tècnics , - com ha estat fins ara -, els veritables amos i senyors de l’IMAC ?.

Son  incògnites que sols el temps desvetllarà però de les que s’han de veure senyals ben aviat ja que a primers de desembre , poc després del ple , es constituirà definitivament el Consell Rector d l’IMAC i en ell ja es veurà si en aquesta ocasió sí que existeix una estructura jeràrquica en el que les propostes surten de la base i son executades per la direcció (  és a dir , com està establert en els estatuts ), o si de nou es repeteix el paper absolutament mullat i inútil d’aquest Consell rRctor, limitat a la burocratització d’aprovar tot allò que s’ha decidit a dalt , sense que ni tan sols ningú s’hagi pres de la molèstia de comunicar-ho.

Una postura aquesta que no acceptaré i denunciaré amb totes les meves forces si aquest proper dijous el ple municipal accepta el meu nom com a membre d’aquest Consell Rector , en el tram de persones de reconeguda vàlua, per el que he estat proposat per part de la presidència del mateix consell.

Cal dons deixar transcórrer el temps i veure per on aniran els trets. De moment, com no,  vagi el nostre desig d’una tasca positiva i que Josep Mª Torrent tingui sort, molta sort , que bona falta li farà per fer seu l’inhòspit casalot de Beneficència i el conjunt de personatges que en ell hi han assentat els seus dominis.

PS.- Els estatuts de l’IMAC en l’apartat referenciat al Consell Rector és ben clar i taxatiu. Un punt que mai s’ha complert. Ho aconseguirem en aquest govern?.

Article 11è. El Consell Rector ostenta les atribucions de caràcter general següents:
a) Assenyalar les grans línies d’actuació, vetllant pel compliment de les
finalitats pròpies de l’Organisme: l'aprovació dels programes d'actuació, els
contractes-programa i els plans directors i funcionals dels serveis i les
activitats.