dimarts, de novembre 27, 2012

5 BIENNAL TORRES GARCÍA- CIUTAT DE MATARÓ





Avui ha estat presentada públicament la nova edició de la Biennal Torres García, a bon segur l’esdeveniment  pictòric més important que se celebra en la nostra ciutat i que en aquest ja proper 2013 assolirà la seva cinquena edició.

La presentació a la que un no ha pogut acudir malgrat estar convidat (òbviament per la Sant Lluc i no pas per l’IMAC) , en raó de celebrar-se en un horari absolutament feiner, ha tingut lloc a Ca l’Arenas encara que a priori estava previst celebrar-se a la Casa Gran. Un canvi que s’agraeix ja que al vell casalot del carrer Argentona ja li pertoca de tant en tant poder ensumar alguna alegria pictòrica i deixar de pensar en la seva desgràcia, que l’ha convertit en un element espoliat tant a l’art com als artistes de la ciutat , no acomplint-se cap dels compromisos exigits per Jordi Arenas en la seva cessió testamentaria. 

Però deixant de costat l’oportú apunt recordatori de la malifeta municipal envers la plàstica , aquest tret de sortida de la biennal és una gratíssima notícia . Ho és ja que no estan els temps per a moltes festes , i menys culturals. La Biennal , suportada per una organització exquisida per part de la gent del sant Lluc, als que devem agraïment etern , tenia com a suports fonamentals , tant a l’Ajuntament com a la Caixa Laietana , amb l’afegitó d’un grup d’espònsors comercials diversos- Un conjunt , afeblit quan no desaparegut per la crisi el que podia fer pensar que no es podria assolir el pressupost de l’esdeveniment. 

Sortosament tant la tenacitat dels organitzadors com la intel·ligència dels col·laboradors , amb l’Ajuntament al davant , ha fet possible que ara tinguem el gran plaer de veure com la Torres Garcia tira endavant, i a més a més amb unes perspectives més que interessants. 

I aixi ho diem ja que la gens anomenada crisi ha produït un fenomen de gran participació i de bona qualitat ja que l’esquer econòmic és suficientment atractiu com per que molts artistes d’alta qualitat i nivell , que abans no s’acostaven als concursos , ara ho fan en el somni del premi que salvi uns mesos , fet del que s’estan aprofitant ja els diversos concursos convocats darrerament.

Nosaltres però voldríem fer una crida llarga i intensa als artistes locals i comarcals a prendre-hi part. Ja sabem tots que a molts d’ells no els crida l’atenció per por de no ser acceptat ( una no selecció que queda sempre en el silenci més absolut  amb l’ètica , extremada al màxim  per part de l’organització) , o per ser superat per altra artista local en el barem de premis. Circumstàncies les dues tan absurdes com estúpides.

Crec sincerament però que la Biennal és com un “First” que s’ofereix gentilment als artistes. Ser seleccionat hauria de ser considerat un èxit absolut , i no ser-ho no hauria de ser vist mai com un fracàs i sí com la sort d’haver pogut experimentar en la creació d’un treball de la suficient qualitat com per assolir l’èxit de la selecció.

Sigui com sigui , la Biennal Torres García ja està aquí , fet del que ens hem d’alegrar i molt.

Felicitats gent del Sant Lluc i felicitats Mataró.