dilluns, de març 12, 2018

FRANCESC SILLUÉ. PERCEPCIONS





La sala d’exposicions del Museu del Càntir d’Argentona és ocupada en aquest més de març per l’obra del veterà artista Francec Sillué (Barcelona  1936), home d’ampli currículum expositiu i vital que l’ha fet córrer per les ciutats més importants del món , en les que ha treballat i exposat.




Practicant d’un paisatgisme tradicional, d’arrel impressionista i estructurat en la figuració i el realisme, no ha caigut Sillué en una mirada adotzenada i vulgar, i sí en canvi ha volgut copsar ànima i essència i de manera primordial, donar ritme i color a les seves realitzacions.

 En certa manera ,visitant l’exposició de  Sillué  m’he retardat en el temps a aquelles exposicions de la Barcelona dels anys 70, de les exposicions paisatgístiques de la Parés, Pinacoteca, Llorens  i especialment de Grifé Escoda. Un paisatgisme a l’estil de Lloveras, Cruañas, Griera,Torras Bachs, Alomà, del grup del passeig de Gràcia o de la Puñalada, de Serra Llimona i d’un bon grapat d’altres bons pintors.. Un paisatgisme que es movia en una línia més moderna, amb remembrances al geometrisme de Buffet i llunyans  a l’habitual inspirada en l’escola d’Olot, de caràcter molt més clàssica i llepada.




Avui segueix en aquest camí presentant un seguit de paisatges urbans en els que concorren dos elements als que dona igual importància, com ho son l’arquitectònic del conjunt i l’humà dels personatges que en ell hi habiten  i del que en formen part.
Unes peces a les que afegeix a vegades una estructura sincopada, en un estilisme proper als plantejaments cubistes, amb la que aconsegueix  donar ritme i molt especialment moviment al conjunt del presentat.

Al costat d’aquets plantejaments més tècnics i formals, Sillué s’aventura amb una ampla paleta cromàtica que usa destrament per reforçar el seu missatge vital  de retratar sempre ciutats i/o indrets viscuts. I diem indrets ja que en la mostra apareixen unes poques peces d’interiors que son del més remarcable del conjunt.


Així el conjunt final és el d’una exposició alegre i vital, realitzada amb pulcritud, en una perfecte demostració d’ofici i amb un únic objectiu el de ser plaent als sentits dels espectadors, fet que sens dubte ho aconsegueix en tot aquell que creu en un art reflex més o menys fidel de la realitat . Altre cosa serà per tots aquells que pensem que l’art és sempre anar una passa més enllà., fet que queda clar no està en els plantejaments d’aquest acurat pintor.


Les imatges han estat extretes de la xarxa i no necessàriament han d'estar en l'exposició