diumenge, de novembre 18, 2018

GUINOVART MATÈRIC



El Museu del Càntir esclata resplendent en la darrera exposició de l’any presentant una excel·lent mostra que recull el bo i el millor del Guinovart que acull la col·lecció Bassat, compartint espai el Guinovart matèric al costat de les darreres adquisicions que de l’artista ha realitzat el col·leccionista, confegint així una exposició rodona i novadora que a la força ha de cridar l’atenció els bons afeccionats.

No és ara ni l lloc ni el moment per fer glosa del valor de Guinovart , un dels més grans artistes catalans dels darrers anys. El fet d’acomplir-se els deu anys de la mort de l’artista , va convertir aquest any en la celebració d’un any Guinovart que no ha estat el brillant que es pretenia ja que no s’ha dut a terme la gran exposició prevista en el MNAC que havia de convertir-se en l’antològica fonamental de l’artista, però la manca de pressupost i la desgana general del govern català envers la cultura en general i l’art en particular, ha deixat en pobre i escarransida aquesta celebració.



Sortosament a la comarca tenim ocasió de veure i gaudir del millor Guinovart de la mà de Lluís Bassat, gran amic personal de l’artista i a bon segur un dels seus millors col·leccionistes que en les seves exposicions periòdiques ens va oferint píndoles exquisides del seu treball , amanides amb exposicions puntuals com la del Guinovart figuratiu que es presentà fa uns mesos a Can Caralt de Llavaneres i ara aquesta magnífica exposició al Museu del Càntir.




No sé si per que Argentona va acollir durant la guerra Civil als pares de Bassat i hi havia un sentiment de deute, o per qualsevol altre raó, el cert és que la mostra preparada amb cura i tria excel·lent per Núria Poch s’escau com anell al dit al petit bombó que és l’espai expositiu del Museu del Càntir.

 Vista des de fora , a través de gran finestral ja podem veure com senyoreja la gran obra de rostolls , que Guinovart va regalar a Bassat i que presideix habitualment el seu despatx. Ella, a modus de sant sopar presideix una desena de peces  que van des de les matèriques produïdes per Guinovart en el record d’aquell Agramunt que l’acollí en la guerra civil i en la que els materials naturals comparteixen espai en una coreografia de gran densitat espiritual i creativa, amb unes peces més planes però igualment matèriques que conformen  una imatge diferent però alhora complementaria , en les  que destaca l’obra de “L’home amb corbata” una de les més recents adquisicions i peça que ha estat en quasi totes les grans exposicions de l’artista.





Podem doncs mitjançant aquesta magnífica exposició endinsar-nos en l’apartat potser més íntim i sincer d’aquest artista que ha marcat època i ha deixat inesborrable empremta amb el seu fer.

Exposició d’obligadíssima visita  per la que cal felicitar a la gent del Museu del Càntir alhora que agrair la generositat de Lluís Bassat en la cessió i la professionalitat i saviesa de Núria Poch a la tria.

No us la perdeu de cap de les maneres.

Museu del Càntir d'Argentona
del 9 de novembre de 2018  al 5 de gener de 2019