diumenge, de novembre 04, 2018

NIT DE LA CULTURA






Aquest dilluns Cultura Mataró celebra la segona edició de la nit de la Cultura atorgant tels corresponents guardons. Si vostè llegeix aquest apunt  de blog  especialitzat, vol dir que té un cert interès per la cultura de casa nostra, és a dir de Mataró. I es més que probable que no tingui ni la més remota idea d’aquest acte, que hauria de ser cabdal i capital en l’entorn cultural de la ciutat.

Un acte que mereix sols una petita columna al Capgròs i una pastilla destacada en l’agenda cultural del Tot Mataró, i uns pocs cartells anunciadors, molt poc adients al respecte de l’acte , en els carrers més cèntrics de Mataró. Òbviament si viu a barris res de res , ja que allà no arriba mai la propaganda cultural. I si entra al web de Cultura una notícia més amagada en el bat-i-bull d’actes de la ciutat.

Per a mi la nit de la Cultura hauria de ser un acte potent, un dels actes claus de l'any, que aplegués a  tots aquells que des de les més diverses vessants forment el teixit cultural de la ciutat, però per a Cultura no. Que és això d’aplegar molta gent, de la promiscuïtat cultural?. A on queda l’elitisme cultural de la post-modernitat i el fals avantguardisme. Els creadors?, que vulgars. El que importa és la idea, el pensament. Els executors son un simple obrers qualificats que mereixen l’oblit i el menysteniment.

I em dol i molt. Fa ja uns quants anys vàrem iniciar un projecte de valorar els fets culturals de la ciutat. Eren un premis que hauria atorgat el suplement cultural 5 cèntims que és publicava a capgròs. Fins i tot teníem el disseny del trofeu ( un peu de metacrilat amb una moneda de 5 cèntims i al damunt enlairant-se mig arc de la Nau Gaudí, per un llavors encara no oberta al públic. Però la crisi ho va impedir.

Anys més tard, fart de que si un equip de petanca que pujava de 8ena regional a setena , era rebut per l’alcalde i en canvi  davant d’un fet cultural important els protagonista mai tenia aquesta recepció, vaig reclamar a les xarxes l’establiment d’uns reconeixements de ciutat. Recordo que la proposta va tenir molt bona acollida . lamentablement la va fer seva Joaquím Fernández, i amb la seva ineptitud incommensurable, ajudat per la de Cultura , al seu nivell, van gestar l’any passat aquets engendra  en el que es magnifica la idea i es menystén al creador, amb unes categories en les que de sis categories els creedors artistes sols poden aspirar a dues el de personalitat del mataronisme i el de projecció de ciutat, cap d’elles relacionades directament en el seu fer propi d’actor, músic, artista, escriptor o semblant.

Uns premis a més a més amb la dificultat afegida del nominament dels aspirants ja que han de ser presentat per persones o entitats fora del seu àmbit, cosa que depassa la irracionalitat. Estic absolutament incapacitat per nomenar un aspirant del món del teatre però en canvi si tinc fonaments per nominar un artista. Doncs així no val.

A més a més , amb una falta d’ètica fregadissa amb la il·legalitat denunciable, la weeb de cultura va fer públic el nom dels aspirants als premis. Uns aspirants que molt d’ells no sabien que aspiraven al mateix ( ho dic per que així em va passar en persona l’any passat ) i que per tant públicament podrien perdre un premi al que no s’havien presentant. Simplement aberrant. Veig que després de la meva queixa a la regidora, els noms han estat eliminats del web, curiosament alhora que els noms dl jurat que ara esdevé “desconegut” per tothom, però curiosament puc dir que amb sis categories de premis, sobraven dits de les mans per comptar els creadors individuals que estaven entre els nominats.

Curiosament en el mes 11 de l’any s’atorguen els Premis corresponents a l’any 2017. No seria millor  fer-ho a començaments d’any per premiar l’any anterior, o a començaments de temporada en relació a l’acabada abans de l’estiu?.  I evidentment repensar que es pretén amb aquest premis. Algú pot recordar qui va guanyar l’any passat?. És vergonyós que noms com Maria Rovira, Joan Pera o Care Santos per a dir d’entre molts, amb unes trajectòries impressionants i plens de premis per arreu no en siguin aspirants i que segueixin sense tenir el reconeixement que mereixen de la seva ciutat. Però en canvi aspirin als mateixos gents de l’entorn més proper d’aquesta corrupte Cultura Mataró.

Demà s’atorgaran els premis. I es fa a la nau Gaudí, amb aforament limitat,i  que si es realitza l’acte en la zona habitual no arriba a les dues centes persones. Dilluns passat algunes persones ben properes a mi, rebien la crida a acudir a l’acte per part d’un dels premiats, per a tal de fer claca. Lamentable. 

Curiosament Cultura no ha fet una crida massiva als creadors del seu mailing per anunciar l’acte i donar lluentor al mateix. Amb mi que no hi comptin , a la mateixa hora estaré en un acte tan cultural com un partit de futbol, però lamentaré que una bona idea , com és reconèixer el bon fer de la gent que viu i practica cultura a la ciutat s’hagi desnaturalitzat tant i que en comptes de ser un reconeixement al fer cultural de la ciutat esdevingui en una veritable escopinada a la cara.

Senyor Alcalde, regidora de cultura i tot l’estament Cultura Mataró potser que us ho feu mirar.