dijous, d’octubre 28, 2021

JOSEP Mª GOMIS. ENTRE L’ACADEMICISME I LA TRANSGRESSIÓ.

 

Amb Josep Mª Gomis en una presentació a l'espai capgròs

Josep Mª Gomis era d’aquells autors silents que treballaven amorosament en la quietud de l’estudi i deixaven anar , de mica en mica, les seves troballes per que com pluja fina sadollessin la sensibilitat de qui les gaudia.

Entenedor de que sols amb la nuesa íntima es podia assolir la plena comunicació sensitiva, somni de tot creador, cada obra seva era reflex d’una de les cares de la seva polièdrica personalitat: Conceptual i avantguardista en les seves experiències iniciàtiques; Espiritual en les figures religioses; Sensual en el tracte de la figura femenina; Seriós i perfeccionista en les obres més academicistes; Juganer i somiador en treballs de caire més simbòlic o surrealista; Irònic, cínic i rebel, en les juguesques artístiques de múltiples lectures.  Un ample ventall obert a totes les interpretacions.

I sempre, sempre, amb una total perfecció tècnica. Estimava l’ofici i es dedicava amb paroxisme a perfeccionar-lo. Acostumava a dir: Desconfia de l’escultor que no dibuixa. Un concepte que practicà amb el resultat de milers d’apunts i dibuixos que omplien les carpetes del seu estudi i del que avui en podem gaudir en un variat mostrari.

Fa poc més de dos anys que Gomis preparava curosament una exposició per aquest espai. De títol “La història d’una escultura”, una exposició didàctica que pretenia ser un cant a l’art i a l’ofici d’escultor. La pandèmia i la maleïda malaltia que se l’endugué, van impedir convertir-la en realitat.

Avui, vista la impossibilitat de refer aquell ideari, aquesta exposició de reconeixement i homenatge , intenta traslladar l’esperit del seu estudi, el lloc on se sabia més realitzat i alhora se sentia feliç, amb un recull de la seva diversitat tècnica, temàtica i conceptual, alhora que de la seva riquesa creativa. 

Que la mateixa serveixi per descobrir o recuperar , segons els casos, el treball d’un gran artista, massa desconegut, que movent-se entre l’academicisme i la transgressió ens va ensenyar a gaudir de les seves més íntimes emocions i somnis, que eren i son alhora els nostres.

Pere Pascual, crític d’art

Escrit per el díptic de l'exposició en record a Josep Mª Gomis que s'inaugurarà aquest diumenge a les 12 del migdia al Museu Monjo de Vilassar i que tindré l'honor de fer-ne la presentació.