diumenge, d’octubre 31, 2021

ASHES. SEVERINE GAGNIEU / MARC PRAT



La Destil·leria aplega en aquesta nova exposició el diàleg entre les fotografies de Severine Gaigneau i l’artista Marc Prat al voltant de les ashes i els shadus.

 Ambdós artistes varen coincidir en el temps, però sense trobar-se , en un viatge a la India , cadascun a al recerca  d’una món i una espiritualitat que tenia per a ells un pols d’atracció immens. Curiosament la coincidència també va existir envers la fixació per un grup de personatges (els shadus) i la seva forma externa d’espiritualitat. Allà Severine va realitzar les seves fotografies , mentre que en Marc iniciava el seu caminar per el món de les màscares, que de manera recurrent no ha abandonat fins ara mateix.

Els shadu  traduïble aquí per "home bo", és en l'hinduisme aquell que ha renunciat a tots els vincles que l'uneixen a l'àmbit terrenal per a consagrar-se a la recerca de l'alliberament espiritual. Així esdevenen ascetes i es converteixen en monjos errants, dedicant-se a la meditació i la contemplació, i menjant el que la gent els dona. Ser sadhu és la quarta fase de la vida després d'haver estudiat, haver estat pare i haver estat pelegrí.

Les Ashes son les cendres sagrades que tenen un paper important en molts rituals de l’hinduisme. Estan fetes de fusta seca cremada, fem de vaca cremada o fins i tot recollits dels cossos incinerats. Després de la consagració, les cendres s’utilitzen com a marques al front o en altres parts del cos. Es creu que proporcionen protecció i ajuda en el camí cap a la il·luminació.



Els dos autors s’enfronten doncs , amb la seva diversitat tècnica a uns personatges  enormement atractius tant en l’exterior formal, com per el seu interior espiritual. Severine tal com pertoca a la fotografia apunta a l’exterior, mentre que Marc intenta interioritzar més els personatges, sense abandonar , cap dels dos i en cap cas, la part més residual a la seva opció.

Així s’estructura una mostra reduïda però d’una intensitat brutal amb unes obres aclaparadores que veritablement cauen al damunt dels espectadors , abduïts per la seva força, en la que ambdós components del diàleg es retro alimenten generant veritables turbulències comunicatives que no poden deixar a ningú indiferent.



Les fotografies de Severine , de gran mida, encongeixen l’ànima per la potència dels detalls, el gest del retratat i la força total que desprenen, mentre que les pintures de Marc, més poètiques en la realització ofereixen un contrapunt més visceral i interioritzat del sentit espiritual d’aquest personatges.

Una exposició esplèndida , aquesta que arriba ara a La destil·leria després d’haver estat exposada a Maastrich, el passat mes de Juliol, i que mereix sens dubte una acurada i detinguda visita.

Felicitats.


ASHES. Severine Gagnieu i Marc Prat

La destil·leria

del 23 d'octubre al 23 de Novembre de 2021