dimecres, d’octubre 27, 2021

FRANCESC BAS. RATLLATS

 



La sala del col·legi d’Aparelladors presenta en aquest mes una exposició tan interesant i de qualitat com a l’hora inhabitual, ja que es tracta d’exposar un variat mostrari de la capacitat creativa gràfica de Francesc Bas, pintor i grafista mataroní que va morir fa uns anys.

Fill de Francesc Bas Espuny , un altre gran grafista local que va dur a terme, al costat de Rafel Estrany, la feixuga tasca de salvaguardar en el possible els tresors artístics de la ciutat en temps de la guerra civil. Bas, nascut a Mataró, va créixer a Tortosa on s’havia desplaçat la família, i professionalment es va formar a Barcelona en la que exercí magisteri a  l’escola Massana alhora que formava part d’una important agència de publicitat. Fundador del FAD en el que pertoca a l’art gràfic i gran estudiós de les tipografies, Bas és dels més importants precursors del disseny gràfic contemporani de Catalunya.



A Mataró, ciutat a la que va tornar en acabar la seva carrera, era un perfecte desconegut i sòls va tenir una certa transcendència pública per la seva pintura al tremp, de la que vaig tenir l’honor de promoure’n una exposició a l’espai capgròs, única individual que realitzà i que va tenir gran èxit per la bellesa i extrema qualitat de les obres presentades.



Ara a Aparelladors se’ns ofereix la seva vesant gràfica, professional i  lúdica, i ho fa de la mà d’un acurada selecció de treballs, realitzada amb extrem gust per la seva vídua Quima Romero, mostrant per un costat un espectacular conjunt de cartells i per l’altre una mostra dels seus peculiars dibuixos” ratllats”, confegint el tot d’una mostra que respira elegància, virtuosisme i una gran qualitat artística i creativa.



La paret “fosca” d’aparelladors, s’il·lumina resplendent amb un patchwork de cartells publicitaris d’altíssim nivell en els que cohabiten la força visual amb una enorme força conceptual destinada a reforçar l’idea de l’anunciat. Simples i contundents, com el puny enguantat que anuncia uns campionats de boxa, melòdic com el referent a uns concerts o amb idees duals , - una clau per anunciar un open de tenis, que alhora en un altre es silueteja en el moviment-, i així successivament. Tot en una lliçó magistral de plàstica i intencionalitat publicitària.



En la resta ens trobem amb un munt de dibuixos “ratllats” que donen títol a l’exposició, on Bas conjuga formes sense fi en un trompe l’oeil permanent a l’estil dels dibuixos impossibles d’Escher, però limitats a la simple ratlla. Uns dibuixos realitzats amb rotring i una cura extrema que bocabaden a l’espectador tot seduint-lo, i als que sàviament sap donar l’oportú toc de color en el lloc i moment escaient.



L’exposició Ratllats de Francesc Bas esdevé així una exposició especial que mereix tota atenció, tant per l’altíssima qualitat tècnica i conceptual com per descobrir o conèixer millor, el treball d’un mestre del grafisme català que tot i essent mataroní, és pràcticament desconegut en lla seva terra nadiua.

D’obligada visita


“Ratllats”. Francesc Bas

Sala col·legi d’Aparelladors. Mataró

Del 22 d’Octubre al 14 de novembre de 2021