dijous, de setembre 15, 2022

ENERGIA ABSTRACTA.- RETROSPECTIVA. JOSEP SERRA

 



El Museu Monjo inaugura també amb força la temporada presentant sota el títol de Energia Abstracta  (1982-2022) el primer capítol de l’exposició retrospectiva del treball de Josep Serra . Una mostra que tindrà  continuïtat amb les que celebrarà a La Destil·leria a Mataró del   22 d’octubre al 22 de novembre i al Museu del Càntir d’Argentona de l,11 de novembre al 8 de gener.




Davant d’aquests tres capítols en que l’autor ha desenvolupat el seu projecte, un ha dubtat  d’esperar a la finalització del mateix per fer publiques les seves opinions, però sabedor de la unicitat de cada exposició he cregut convenient donar opinió individualitzada de cadascuna d’elles .I a bon segur ho faig així motivat per la qualitat i potència  d’aquest primer capítol al Monjo que mereix oportú comentari i recomanació de visita.



El cert és que Serra ha estructurat una potent visió del seu treball, distribuint de manera ben acurada la seva obra en els  diversos “calaixos” en que s’estructura l’espai expositiu del Monjo, fent realitat la frase de Mark Rohko quan deia  “no soc un artista abstracte, tan sols m’interessa expressar emocions humanes.   

I justament això és el que practica l’autor amb la seva pintura totalment entroncada amb l’expressionisme abstracte. Mitjançant el gest, el ritme, el color i la força, genera una estructura plàstica dominantment abductiva que sedueix i motiva a l’espectador, i no sols al gaudi visual, que també , si no que ens suggereix la recerca de les emocions mes íntimes  que ens son comuns.



Una obra , pura , neta, sense mistificacions la que de nou ens ofereix Josep Serra en una exposició de recomanable vista.

Ara però cal deixar molt clar que aquesta exposició no es de cap de les maneres una retrospectiva. Recordem la definició de retrospectiva: és l’exhibició o exposició que es desenvolupa amb l’objectiu de mostrar la carrera d’un artista. La retrospectiva inclou obres de totes les èpoques del protagonista de l’exposició , generalment ordenades de manera cronològica a fi de permetre millor la lectura de la seva evolució.



En aquest cas , és cert que es presenten obres d’èpoques anteriors però per la seva situació i la manca de qualsevol element referencials resten perdudes en el context general de la mostra i ni tan sols s’insinuen  les seves èpoques gestuals o afermades en el realisme màgic, elements fonamentals per entendre la seva evolució. 


El tema podria haver estat resolt amb l’ajut del catàleg, però aquest, magnífic  en l’apartat fotogràfic, te la rèmora, en el que pertoca a la zona literària, d’un disseny molt poc atractiu que no convida a endinsar-se en l’escrit, digne quasi d’una tesi doctoral , escrit molt encertat en el que pertoca al moviment artístic però poc  lligada amb la realitat evolutiva de l’autor.

Resumint, excel·lent exposició de molt recomanable visita, sempre que tinguem en compte de que de cap de les maneres es tracta d’un retrospectiva


Josep Serra.- Energia abstracta

Museu Mono. Vilassar de Mar

Del 2 de setembre al 9 d’octubre de 2022