dijous, de setembre 29, 2022

DE l’ ÒXID A LA FORMA. CECILIA MORALES

 



Les sales del Museu del Càntir han estat en les darrers temporades proclius al gravat, amb exposicions diverses i de qualitat. Ara , en iniciar la nova temporada, rebla el clau amb la peculiar exposició de Cecilia Morales que sota el didàctic títol de “ De l’òxid a la forma” ens mostra el seu peculiar i personalíssim diàleg que estableix amb la tècnica i els materials.



Mentre que per els gravadors l’estampa final és l’objectiu primordial i quasi únic i per tant consideren a la planxa element necessari i imprescindible per aconseguir-ho. D’aquí que la cuiden, la mimen i la treballen  amb una única finalitat, la d’aconseguir una estampa perfecte al respecte de les seves intencions.



Però per a Cecilia Morales no es així. Per a ella l’estampa final és l’accessori, no preocupant-li massa el resultat final, i fins i tot si acabarà existint  o no. Per a l’autora la protagonista absoluta de la seva obra és la planxa, a la que s’enfronta  de manera visceral i quasi violenta,  lluitant de manera aferrissada per extreure d’ella infinitat de formes, colors i matisos, convertint-la en eix i alhora finalitat del seu treball artístic.



Com ella mateix explicita en el díptic de presentació. “No hi ha volta enrere, la matriu inicial em dicta el camí .Les formes, els òxids, els àcids que hi incideixen i alteren creant un tot indivisible. Per a mi aquest procés és l’obra en si mateixa, plasmar-ho en un paper és nomes la seva conseqüència, un intent d’atrapar el que és efímer: D’aturar el temps.”



I justament això és el que intenta i aconsegueix la major part de les vegades , que la planxa traspuï les seves interioritats i que aquestes  s’adaptin a l’esta emocional de l’autora. Així les planxes esdevenen suport, protagonistes i fins i tot treballs escultòrics en un conjunt expositiu vibrant i emocionadament motivador del que us aconsellem la seva visita.

 


De l’òxid a la forma.- Cecilia Morales

Museu del Càntir d’Argentona.

Del 23 de setembre al 8 de novembre de 2022