dissabte, de gener 20, 2024

ANCESTRES. EMILI ARMENGOL. MUSEU MONJO

 



El Museu Monjo  inicia l’any amb força presentant l’exposició “Ancestres” d’Emili Armengol, un nom que malgrat la seva ampla qualitat clarament mostrada durant la seva dilatada carrera (la seva primera exposició és de 1968) , no ha acabat de cuallar entre els espectadors i els amants de l’art , malgrat el gran nombre d’exposicions efectuades per arreu , així com la presència d’obra seva entre les grans escultures públiques de per tot el país. I com no malgrat el seu ample reconeixement ja que ha merescut la creu de Sant Jordi i és Cavaller de l’Ordre de l’Art i les Lletres, del Ministri de Cultura francès i, entre d’altres distincions.



Ara, el Museu Monjo ens sorprèn amb una excel·lent exposició en la que presenta una trentena de peixos , acompanyats per la figura d’una sirena en l’exposició de títol “Ancestres”  que llueix enormement en aquest brillant començament d’any del museu de Vilassar que retorna amb força a un lloc capdavanter de l’activitat artística de la comarca.

Emili Armengol és un veterà escultor , nascut a Barcelona el 1943, d’arrels vilassarenques , que ha volgut tornar als espais familiars tot presentant una magnífica exposició de caire marí  en la que converteix l’espai expositiu del Monjo en un mar en el que llueixen una trentena de peixos  escultòrics que treballats amb una dolça passió, serveixen un alegre festeig entre l’autor, la població i el mar que la limita i que quasi per sempre ha estat viscut per  la població, fis i tot afegint-lo al toponímic que l’identifica.



Deixant de costat el mimetisme amb el que plasma l’autor als seus protagonistes, fruit segons ell ha remarca en algun entrevista, del coneixement que en va tenir, mentre navegava de petit amb el seu pare, crec que el més remarcable està  en la plasmació  formal i tècnica que varia clarament segons el “peix” retratat, com sí coneixedor de la seva psicologia en volgués fer un retrat viscut i intel·ligent. I un , que de peixos i de mar en sap ben poc, diria que encerta plenament.

L’exposició a més està perfectament muntada i il·luminada, confegint una seria d’illots en els que el grup de figures de peixos semblen viure-hi amb tranquil·litat, permetent a l’espectador la visió clara de totes les obres presentades amb el que permet una lectura artística i personal clara i diàfana, alhora que ens permet veure la gran qualitat tècnica de la que disposa l’artista.



Una qualitat tècnica ala que crec que en aquets cas s’hi ha d’afegir el plaer humà que ha aconseguit l’autor. Un pensa que en el fons aquest peixos han sigut la vàlvula d’escapament de l’artista quan es trobava feixuc en la seva feina personal. Llavors aquesta creació del seguit de peixos, uns espectaculars bibelots, esdevinguts obres de gran qualitat, servien de relax plaent, en el feixuc món de la creació professional, i més encara  quan es trobava immers en altres treballs més complexos i a bon segur menys satisfactoris.



Amb tot això, crec que ens trobem amb l'obra de caire més intimista de l’autor que és de fàcil, còmoda i plaent lectura per l’espectador que comparteix plenament el dúctil plaer de l’artista amb el mar comú d’horitzó , i amb una representació artística de gran qualitat i bellesa, cosa que s’ha de remarcar com es mereix.

Per tant no ens costa res recomanar aquesta exposició del Monjo, en la que l’art comunica amb l’ànima marinera que quasi tots els que vivim per la costa sentim clarament en el nostre interior.



Feu-ne visita en el segur plaer de i’establiment d’una comunicació artística que servirà per sadollar  asserenant elsvostre esprit i la vostra ànima.

Felicitats

 

Ancestres. Emili Armengol

Museu Monjo. Vilassar de Mar.

Del 14 de gener al 25 de febrer de 2024