diumenge, de setembre 28, 2008

PAUL NEWMAN


Seria del tot injust no fer recordatori puntual de Paul Newman , mort aquest cap de setmana.

No soc cinèfil i moltes son les vegades que em costa introduir-me en una pel·lícula si la temàtica no és del meu gust. Llavors em distrec amb facilitat i estic més per els elements estètics de la mateixa que no pas per el que caldria. Per això moltes son les vegades que son el nom dels actors els que em motiven a veure una pel·lícula ja que sé que ells , amb la seva capacitat interpretativa , seran capaços de fer-me sentir al bell mig de la història.

Un d’aquests noms que per a mi son assegurança de satisfacció ha estat sempre en Paul Newman . De jove , i més encara en la seva maduresa , m’he quedat corprès pel seu saber fer i per la capacitat de creació dels personatges, que malgrat estar ja per damunt de tot ha sabut seguir escollint amb saviesa augmentant encara més el meu respecte.

Si a més afegim la seva actuació vital i molt especialment la honorabilitat que li ha sabut donar al seu final , no ens queda més remei que accentuar aquell espai que ens deixa en la memòria.

Sortosament , com diu el tòpic , els artistes no moren mai i la nova visió dels seus treballs ens refrescarà puntualment la seva gran qualitat com actor d’aquells que n’hi ha hagut pocs. D’aquells que no s’han quedat simplement en la bellesa d’uns incomparables ulls blaus.

IMAC
Aquest dilluns al vespre es reuneix el Consell Rector de l’IMAC , en la que serà la seva primera reunió , amb tema únic de discussió de l’esborrany del pressupost del 2009.

El llistat dels membres del Consell Rector a manca dels dos membres de reconegut prestigi son: Ivan Pera , Anna Bruguera i Xesco Gomar (PSC) . Mª José Recoder , Miquel Rey ( CiU) .Manel Roca (PP) , Carles Spà (IC) , Ramon Prujà (ERC) , Antoni Maria Vidal (CUP) . Ferran Rodriguez , Nicolau Guanyabens , Antoni Vilà , Imma Llorens , Cosme Valera , Carles Guanyabens ( entitats ).
Aquests son els “quinze magnífics” que tenen la difícil , per a no dir impossible tasca , de fer rutllar un ens en el que el poder segueix estant en les mans dels tècnics que alhora , i en això hi ha concordança absoluta , son els culpables màxims del seu mal funcionament.

Amés de la preocupació general envers el funcionament de la cultura local, en el que ens pertoca ens preocupa i molt la manca de l’absència de representants dels artistes plàstics. És clar que l’oficialitat dirà que sí que en tenen i parlarà d’en Ferran Rodriguez , membre de la directiva del Sant Lluc.

Conec de fa molts anys a n’en Ferran. És bon amic i mantinc amb ell una excel·lent relació. És una magnífica persona, treballadora constant , amb tenacitat per aconseguir objectius i les seves grans qualitats estan en la gestió, l’economia i l’administració , com ho demostra el fet del seu recent nomenament com a President de la Fundació Maresme , però en el que pertoca al camp artístic el seu nivell és el d’un afeccionat nouvingut. I així li vaig dir en privat , i així ho dic en públic.

Està clar que en Ferran defensarà a mort si creu que es cometen injustícies envers els artistes plàstics , - és a dir si es mantén la corrent de fins avui mateix -, però aquest no ha de ser el paper d’un membre del Consell, i sí el d’estructurar les línies mestres de la cultura local , que en el cas de l'art vol dir parlar de la programació d'exposcions , del funcionament dels centres d'Art com son Can Palauet o Ca l'Arenas, del Taller de Gravat , dels joves , de la formació , dels ajuts als professionals , de la conveniència o no de retomar el tema d'un Fons d'Art .... , i per aquest paper el nivell no li arriba.

Serà dons el moment d’exigir que un dels dos membres de reconegut prestigi ,que encara no estan anomenats , sigui del camp de les Arts Plàstiques , ja que si no seria aberrant que un sector tan important com aquest no disposés de representació en el Consell Rector de la Cultura Municipal.
Tot esperant que així sigui ,be val la pena recordar que Josep Novellas en va ser proposat com a membre , però el seu nom va ser vedat. Tan cert com lamentable.