dilluns, d’abril 20, 2009

PENSAMENTS AL VENT

JOVE CREACIÓ EUROPEA ( 2007 – 2009)

El Centre d’Art Tecla Sala de l’Hospitalet manté un reconeixement unànime a la seva qualitat. A vint minuts amb metro del centre de Barcelona, ofereix unes temporades que fan embadalir , sense cap mena de por de la proximitat de la capital, excusa fàcil per a altres ciutats com la nostra que més que res serveix per encobrir les mancances de capacitat i sensibilitat.
Dons bé, al Tecla Sala i des de aquest dimecres 22 i fins al t juny es presenta l’exposició itinerant d’art contemporani “Jove Creació Europea” amb la participació de creadors de França , Lituània , Àustria , Itàlia , Portugal i com no de Catalunya /Espanya.

És una mostra en la que els comissaris de cada un dels països proposen conceptes i temàtiques diferents , amb la intenció de donar una visió de la jove plàstica europea contemporània. En aquesta edició ,- la tercera -, els comissaris dels diferents països han selccionat artistes de les escoles i facultat d’art. El treball dels artistes catalans seleccionats gira entorn dels espai mentals i arquitectura de la memòria com a fil conductor de les obres.

A priori una exposició important de jove creació en art contemporani que no veurem a Mataró.
Tenint en compte el poder comtemporani de Mataró , com és posible que exposicions com aquesta passin de llarg ?. No aniria malament una resposta i que aquesta no sigui que es que és tracta de rivals de Can Xalant.

DAMIÀ CAMPENY.-

Malgrat ser a bon segur l’artista més important que ha donat la nostra ciutat , la seva memòria segueix sota l’ombra de l’oblit malgrat la magnífica monografia que fa uns anys li dedicà la Caixa Laietana.

Ara a Barcelona i a l’entorn de l’exposició “La bellesa ideal” que organitza el Museu Marés a Antoni Solà / 1780-1861) , escultor a Roma , s’ha organitzat una sèrie de conferències entre les que destaca la que tindrà lloc el proper dijous 14 de Maig a les 19 h. i a la Casa Llotja de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Jordi , de tema “Els grans escultors neoclàssics catalans: Antoni Solà i Damià Campeny” , conferència que realitzarà la Dra. Pilar Vélez.

Tenint en compte el nom de Campeny i que la conferenciant és resident a Arenys i habitual assistent a actes mataronins , no hi ha Ajuntament , Caixa Laietana , o altra entitat que sigui capaç d’apostar per dur aquesta conferència a la nostra ciutat?.

Penso que l’IMAC hauria de fer quelcom per no desaprofitar l’ocasió.

CESSIÓ IL·LEGAL?

M’arriben unes veus autoritzades que em prevenen de la possible il·legalitat de la cessió del que l’IMAC anomena “Espai Can Xalant”, fet realitat el passat divendres.

El comunicant m’avisa de que essent Can Xalant una concessió externalitzada amb pressupost independent , fruit de l’aportació de la Generalitat i de l’Ajuntament , amb finalitat de que sigui amb aquests diners els que gestioni tota les seves activitats , no és correcte que obtingui fora de pressupost i sense cap mena d’aprovació per part del Ple de l’Ajuntament i de l’IMAC una nova cessió , en aquest cas en forma d’espai que ha estat segregat d’un conjunt unitari ( Can Palauet) per a ús particular del col·lectiu de Can xalant , sense mediar cap pagament en forma d’arrendament.

El cert és que tot això de les legalitats de contractes , cessió d’us , externalització i demés em sona del tot estrany i no hi entenc res, però davant del dubte que ha aparegut no estaria de més que l’IMAC expliqués el què , el com i el de quina manera s’ha produït aquesta cessió d’espai , i per quin període de temps.

No fos pas que alguns malpensats pugnessin pensar que era tan sols una concessió més mitjançant el sempre famós article 29.

ESTAR AL DIA

No podem pas dir que aa informació que ens ofereix el nostre estimat IMAC estigui molt al dia.

Ahir vaig tornar a fer ullada al weeb municipal i en ell segueix apareixent l’exposició de l’Eduard Comabella ( acabada el 15 de febrer) com la mostra actual de Can Palauet.
Però potser el rècord està en la cartellera municipal que es troba a la Riera , en l’edifici del Museu. En ella segueix del tot viu l’anunci de l’exposició d’aquarel·les de Jaume Arenas que s’acabà el novembre de l’any passat.
Felicitats i gràcies per l'esforç i estar tant al dia en la informació cultural als ciutadans.