diumenge, de novembre 08, 2009

L’AROMA DELS CAFÈS



En Jordi Santamaría va inaugurar dissabte exposició a la Sala del Casal ( Sant Lluc ) , que va enregistrar un ple absolut , en el que podríem dir que és la seva primera experiència individual seriosa a la que és la seva ciutat.

Santamaría no és per edat un jove artista i tampoc ho és per experiència dons fa ja un grapat d’anys que s’inicià de la mà de Guerau Calabia. Però sí que ho és en el que pertoca a una presència activa en món de la plàstica local on la seva presència , encara que sempre ha depassat la mediocritat , ha estat en comptagotes i sense assolir aquell nivell de prestància suficient com per ser reconegut.

Ara en aquesta individual i sota el títol “Entre copes” fa aposta genèrica d’un camp que li és perfectament escaient a la seva manera plàstica com ho és el món dels cafès. Així Santamaría repassa en una trentena d’obres l’ànima captiva que domina en aquesta ambients i ho fa acostant-se ja sigui al concepte general del mateix , deixant-nos amb l’aroma dels mateixos , copsada de manera ben adient mitjançant l’ús d’una perspectiva plana que equilibra les imatges i que restant protagonisme a les figures fa que la mateixa recaigui en el concepte general que esdevé proper a l’espectador que fàcilment és capaç de rebre el rumor, el fum , la cridòria o la serenor i el glamour que es desprèn en cada cas.


A més l’autor s’acosta als personatges i en un estil tècnic i alhora conceptual, ben proper a Pepe Novellas del que l’artista en va ser deixeble, Santamaria aposta per la visió del detall en la sempre sucosa aposta per identificar el més amb el menys i així saber transposar la sensibilitat més propera amb una altra de més general , en un joc de paral·lelismes ben estructurat en el concepte i acuradament desenvolupat en la realitat.

Amb tot això l’exposició de Santamaría esdevé en atractiva ( excepte algunes peces fora de to i de context )per als espectadors i crec que el que és molt més important ,marca una ratlla divisòria fonamental per a la seva trajectòria ja que la qualitat que demostra l’obliga ja a un salt superior que esperem sigui ben productiu.

De moment ,i a manca de més grans possibilitats , l’exposició del Casal és una exposició a visitar i el nom de Jordi Santamaría és un nom a recordar en el concepte d’una figuració costumista que no és habitual en els nostres indrets.

Jordi Santamaría. “Entre copes”
Del 7 al 28 de Novembre de 2009
Casal de la Nova Aliança. Ass. Sant Lluc