dissabte, de novembre 20, 2010

OPINIONS


En aquests dies en les columnes d’opinió del capgròs.com apareixen dues opinions ben respectables que caldria llegir amb deteniment i prestar-hi atenció. Per un costat tenim l’editorial al voltant de la Nau Gaudí i la Col•lecció Bassat , mentre que per l’altra en Francesc Masriera , aquest incansable regidor de CiU que et trobes a tots els actes culturals i del que haurien de prendre exemple un bon munt de regidors de tots els partits , al voltant del Fons del Museu de Mataró.

COL•LECCIÓ BASSAT

Al voltant de la Nau Gaudí i la col•lecció Bassat cal valorar , i molt positivament , l’impacte que ha produït en la ciutadania en general. Els 1500 visitants en les tres jornades de portes obertes , supera quasi a la xifra global de tota la temporada a Can Palauet i a Ca l’Arenas, el que produeix unes obligades lectures. Una és immediata , que la gent no es tan tonta com creuen a Beneficència i que per tant acudeix allà on s’ofereix qualitat , i l’altra és que el concepte monolític d’aquest art “contemporani” que ens ofereixen a les sales municipals no ha produït , malgrat la seva saturació, cap mena d’efecte crida entre els afeccionats que li segueixen donant majoritàriament l’esquena.

Avui m’he acostat de nou a fer tranqui-la visita de la col•lecció. Quarts d’una del migdia i una cinquantena constant de visitants , el que és un resultat magnífic. Però queda clar que s’ha de vivificar l’espai i fer-ho ja. Cal mantenir un flux de visites i això sols es pot fer amb un seguit d’actes que ja haurien d’estar programats aprofitant justament aquesta positiva dinàmica d’aquests dies. En aquests casos no es convenient deixar passar el temps. Visites guiades , conferències al voltant del temps, reflexions al voltant d’aquest periode i Mataró, i moltes altres activitats haurien de ser projectes que ja comencessin a tenir cara i ulls.

Deixar passar el temps pot ser fatal per un espai que ha començat amb tanta empenta i receptivitat per part dels afeccionats. Així que, accions , ja! .És imprescindible.


COL•LECCIÓ MUSEU DE MATARÓ

No deixa de ser curiós que un dels punts de força del Museu Bassat està en el fet de que no hi ha cap espai que permeti gaudir de la gran quantitat i qualitat d’artistes catalans , que perduts inter-generacionals entre el MNAC i el MACBA , no tenen ,com el coronel, qui els escrigui. És magnífic que algú hagi pensat en la seva gran qualitat i més que Mataró en sigui el receptor, però algú ha fet la mateixa lectura un nivell per sota ?.

Masriera ens parla del fons del Museu de Mataró, i un podria afegir-hi els malaurat projecte del Fons d’Art d’Artistes mataronins , dinamitat per Baron, Penedès i Noè, junt al silenci de la resta de grups municipals. I per fer-ho no cal anar a la llei de Museus i tan sols cal apostar per el seny i la professionalitat i simplement canviar el Pla d’usos de Ca l’Arenas , el projecte cultural més mal nascut de tota l’època democràtica, i que per cert va ser aprovat per unanimitat.
Estaria bé que algun partit en prengués nota i vist el patètic rendiment del vell casalot del carrer Argentona , intentés revitalitzar-lo, fet no tan difícil. A fi de comptes tan sols es capgirar el concepte com un mitjó.
Si a la sala gran es realitzen exposicions temporals d’artistes diversos amb preferència per artistes locals ( posem en proporció 2:1 ) , d’un màxim de sis setmanes de durada i aplegant tot l’arc creatiu , mentre que a la planta baixa es manté l’espai dedicat als germans Arenas , i a la resta i amb ritme parell , es va exposant els fons del Museu, tindrem una visió constant i permanent del passat i del futur creatiu a la ciutat. I encara més si dediquem la planta inferior a espai expositiu al Fons d’artistes locals que és una idea que amb plantejaments seriosos podria ser retomada.

Llavors , i com qui no vol, a Mataró podríem gaudir del passat i del present de l’art local i a més d’una mirada única a l’art català contemporani.

Però, hi haurà algun partit polític capaç de fer-ne proposta en el seu programa electoral?. Qui ho faci, sàpiga que pot comptar amb el veu vot i el meu suport.