dilluns, de gener 02, 2017

2017.- EXPOSICIONS



Qui em segueixi per les xarxes socials haurà pogut veure perfectament la meva terrible dicotomia que fa que mentre sempre em complauen les exposicions amb poca obra i ben triada i considero pecat greu l’atapeïment, tinc una necessitar personal en el jo més personal d’omplir buits en una pulsió d’horror vacui absoluta.

I res pitjor per aquell que pateix tal disfunció que començar l’any i enfrontar-se a una agenda quasi impol·luta quasi sense cap mena d’esdeveniments.
Avui sortosament ha començat a alleugerar-se el neguit, tot prenent nota ja del bon grapat d’exposicions  a les que caldrà fer visita durant l’any.

Pel que veig la meva tradicional visita estiuenca a la capital de l’estat  pintarà molt bé aquest any.

Així al Reina Sofia , del 4 d’abril al 5 de setembre  hi haurà l’expo “Piedad y terror en Picasso” , amb la celebració del 80 aniversari del Guernica com a eix. Seran 150 obres amb inici als anys 20, amb la marca que per a l’autor significà la primera guerra Mundial. També en el mateix reina Sofia podrem gaudir dels prototips avanguardistes de Kobro i Strzeminski.

Caldrà fer parada a la Thyssen on trobarem una mostra al voltant el renaixement a Venècia, amb el subtítol de “triomf de la bellesa idestrucció de la pintura”, amb obra de Ticià, Tinoretto i Veronés . Alhora podrem gaudir també d’una important mostra de Sonia Delaunay-Terk, de títol “art, disseny i moda” que serà la seva primera monogràfica a l’estat.

Mentre al Prado podrem visitar la mostra de “tresors de la HispanicSociety of América, de Nueva York, amb obres d’art islàmic, medieval, colonial, art llatí americà del segle XiX i pintura espanyola dels segles  XiX i XX.

Però òbviament el viatge d’aquest anys ens haurà de portar al Guggenheim de Bilbao a on del 3 de febrer fins el 4 de juny es podrà visitar procedent de la Royal Academy of Arts de Londres una excepcional exposició d’obres inherents a l’Expressionisme Abstracte.  Seran  130 obres entre pintures i escultures les que ompliran a vessar de qualitat el museu bilbaí amb noms com Pollock, Rothko, Newman, Still.

Mentre a Barcelona la cosa està molt més apagada. Al Picasso de moment tan sols s’anuncia una mostra de retrats de l’artista i al MNAC el programa no és gens encisador amb mostres de Torné Esquius, Ismael Smith o Ramon Pichot., tot esperant per el 18 l’exposició dedicada a Gala Dalí.

A Mapfre domini fotogràfic fins a la tardor on arribarà Rodin amb la seva exposició “L’infern segons Rodin” .Una tardor que vindrà acompanyada de dues mostres molt interessants  i necessàries , com seran les de Brossa al MACBA i la de Joan Ponç a la Pedrera.

Mentre per el caixafòrum podrem visitar a la primavera una mostra d’art de l’edat mitjana provinent dels fons del British Museum i al juny la que esperem sigui espectacular mostra al voltant de De Chirico provinent de la seva fundació.

Molt ens agradaria poder afegir a aquest llistat les expos que es celebraran a Mataró i comarca  però el cert és que no en tenim ni idea. A priori i de les poques que coneixem serà obligada la visita a la mostra d’Eduard Alcoy que es celebrar`al Museu de Llavaneres i les de Pere Salinas i de ceràmica  de Faenza que tindran lloc al Museu del Càntir.

De moment en un fet insòlit i gens esperançador en aquest mes de gener amb el que comença l’any no està prevista la inauguració de cap exposició a la nostra ciutat , fet tan lamentable com preocupant.

PS.- Clicant en les lletres morades podreu veure els pertinents enllçaos de les exposicions que ja estan explicitades en els webs dels museus corresponents.