diumenge, de gener 12, 2020

PER PRENDRE EXEMPLE






La fotografia que encapçala aquest post correspon a la descoberta, als espais d’atenció al ciutadà de l’Ajuntament d’Argentona, de l’obra de l’artista local Josep Serra, recentment adquirida per l’Ajuntament.

El consistori argentoní atinadament va decidir destinar una partida de 4000 euros en el Pressupost de la Regidoria de Cultura per a tal d’adquirir obres d’artistes locals i enriquir així el patrimoni artístic de la vila que en el plàstic es prou valuós gràcies a la donació que Joan Pannón va fer de la col·lecció de l’Aixernador , espai d’enorme importància artística  a finals de la dècada dels 80 i començaments de la dels 90, amb especial dedicació als joves artistes comarcals, el que ha permès confeccionar una col·lecció magnífica d’obres iniciàtiques dels actualment artistes més importants de la comarca, al costat d’obres d’altres artistes consagrats que també van exposar en el centre cultural.

No sé  si amb aquesta compra, l’Ajuntament va esgotar el seu pressupost anyal ni quins van ser els camins per triar obra i artista. Ho preguntaré  a la primera possibilitat, però no vaig acudir a l’acte ja que jubilat de la professió crítica, els matins dels dissabtes com explicitava criticant la moda contemporània de fer inauguracions al migdia d’aquest dia, son de mercat, esmorzar familiar llegint el diari i bugada, i si de cas més tard, de passejada i vermouth. Entenc però les circumstàncies especials d’aquest cas en tractar-se d’un espai d’oficines i celebrar-se l’acte en dia de festa major d’hivern. Sigui com sigui , en aquest cas l’autor escollit no és gens discutible, i l’obra clarament representativa del seu fer i en el que pertoca al judici crític és una obra de gran qualitat.

S’ha de felicitar efusivament al consistori argentoní per la seva aposta per l’art i els artistes de casa seguint l’exemple d’un altre ajuntament comarcal com és el cas de Llavaners que de fa anys, i en el paquet destinat al Museu de Llavaneres, existeix partida per a l’adquisició d’obres per el Museu , primant obra d’artistes locals o que hagin tingut relació amb la vila, o obres que representin algun indret de la població. Tasca a la que Lluís Albertí, magnífic director del Museu Arxiu hi dedica molts esforços per ampliar aquest Museu que té la veritable pinacoteca de referència comarcal.

Lamentablement no succeeix el mateix amb Mataró que segueix entossudida a no exercir de capital cultural de la comarca. Creu que amb la col·laboració amb la Biennal Torres Garcia i la col·lecció Bassat ja compleix amb escreix i seguim sense una col·lecció d’obres d’artistes locals i la col·lecció plàstica municipal és paupèrrima, com ho demostra l’exposició pública al Museu, de les adquisicions dels deu darrers anys per a  la col·lecció municipal, obres quasi totes elles arribades per donació.  Amb unes poques excepcions, la resta son d’una pobresa tan esfereïdora que fa vergonya la seva exposició pública.

Felicitats dons a Argentona, els argentonins i al seu Ajuntament per aquesta adquisició que esperem tingui una continuïtat en el temps, i a veure si condeix l’exemple i s’escampa per altres poblacions de la comarca, especialment per a la seva capital Mataró.

Felicitats