divendres, de gener 21, 2022

ENCRIPTAT. MIQUEL ORTEGA

 



Miquel Ortega, l’artista vilassarenc / mataroní dedicat en cos i ànima al mon del mosaic, és l’encarregat d’iniciar l’any a l’espai capgròs i ho fa amb una interessant exposició en la que mostra la seva evolució creativa en aquesta peculiar vesant artística.



Fa tan sols aproximadament una dotzena d’anys que Miquel Ortega aparegué en el món artístic mataroní recuperant la visió artística del mosaic, una especialitat caiguda en desús i que a la comarca havia desaparegut després de la mort de Rodolf Tur i d’algun intent de la seva filla Lídia.

Ortega practicava per un llavors una activitat quasi artesanal del mosaic, amb preferència vers la vesant de la còpia, o l’encàrrec decoratiu. Però el seu esperit inquiet li va permetre ràpidament trencar aqueta zona de confort artesanal, per començar un camí creatiu amb les grans dificultats que el mateix comporta.



Recolzat amb una voluntat fèrria, Ortega es va llençar a l’evolució amb un treball continuat en dues vessants. La primera la de l’evolució tècnica, aprenent i investigant modus, maners i materials que li facilités el desenvolupar amb més facilitats els seus pensaments i il·lusions. La segona , un evolució mental en el coneixement de l’art i el sentit artístic. Tot això en un caminar sense preses però sense pauses.



Any rere any, Miquel Ortega ha anat presentat els seus avenços personals. A voltes l’ha encertat i en altre s’ha equivocat, però sempre ha mantingut la fe en ell mateix, acompanyat d’un treball constant i permanent d’hores al taller, a la recerca de la seva veritat  més pura i personal.



Ara a l’espai capgròs Miquel Ortega es presenta en un estat de maduresa, amb unes obres compactes tècnicament i que plàsticament es mouen en dues vesants. Una de més poètica i creativa, per a mi la millor, amb els treballs amb tessel·les petites en les que segueix el caminar que iniciara ja fa uns anys. Unes obres complexes, rítmiques , amb aroma  d’antigor, plenes de detalls i camins en els que perdre’s a la recerca del més íntim, o “encriptat” com titula el propi artistes. L’altre més propera al trencadís amb uns treballs més visualment directes, més de pel broc gros que les delicatessen de l’altre veral, però igualment interesant.



Però en un o altre camí, es nota aquesta evolució de l’artista no tan sols a la recerca de la seva veritat, ans també en un intent comunicatiu amb l’espectador que va més enllà del decoratiu i dels gustos personals, tot en un caminar alliberat que intenta retornar al mosaic la seva vàlua com a eina absolutament vàlida per a la creació artística.

Valent i desfermat, Miquel Ortega ens demostra en aquesta exposició a l’espai capgròs la seva ànima d’artista alhora que fa evident que el treball constant i continuat sempre té recompensa., en aquets cas el d’una interesant exposició de recomanable visita.

Felicitats.

Miquel Ortega. “Encriptat”.

Espai capgròs

Del 10 al 26 de gener de 2022