divendres, de novembre 04, 2022

SANTI DOMÍNGUEZ.- ANIMALS

 l



Feia força temps que no teníem notícies pictòriques del premianenc Santi Domínguez. Un silenci expositiu que va més enllà de l’obligat impasse dels temps pandèmics . Ara ens el retrobem amb l’exposició Pintures a la sala del Museu Arxiu de Llavaneres.

En aquest retrobament ens presenta els seus treballs de pintures zoomòrfiques, per definir-les d’alguna manera, en les que mitjançant la taca i el que podríem dir la “deconstrucció” ens ofereix la seva visió del món animal, com si d’un naturalista clàssic es tractés peròreciclat en una línia més actual .



Fa uns anys, en motiu d’una exposició que realitzà a l’espai Capgròs, en que començava per aquest camí, que en aquells moments tenia una doble vesant, la que podríem dir “animalista” i la de reproduir al seu estil, grans obres de la història artística, dèiem llavors: ”Potser una de les qualitats essencials de les que ha de disposar un creador ha de ser la de mantenir de la suficient capacitat de provocació com per capgirar les coses , per elementals o fonamentals que aquestes resultin,  tot donant-li una visió diferent mitjançant l’ús de les seves pròpies característiques creatives personals”.



Dèiem també que Santi Domínguez era un autor d’arrel clarament figurativa que anava avançant amb passes segures en la recerca del seu idioma plàstic i que entenia la necessitat de plasmar les coses , no com eren i si com ell les veia.

Ara que ha passat ja uns anys hem de dir que Domínguez ha assolit en plenitud el seu llenguatge artístic que ha perfeccionat amb depurada tècnica que li permet dir justament el que vol dir i de la manera que ho vol, però també cal dir que l’ha despullat una mica del misteri, per caure en una certa monotonia que fa que la sorpresa inicial davant la primera mirada a qualsevol de les seves obres sigui sempre admirativa però que aquesta vagi davallant al contemplar el global, el que fa que ara en el cas que ens ocupa ens ocupa  l’exposició esdevingui monòtonament plana diluint-se intencionalitat i comunicació.



I justament aquí, rau el repte del creador, mantenir el concepte per que aquest respon a la seva identitat però dotant a cada treball d’un signe identitari diferenciador per evitar el més del mateix que plana per damunt de l’exposició. repte difícil sens dubte, però alhora engrescador per a un autor, sempre tan motivat com és Santi Domínguez.


Santi Domínguez . Pintures

Museu Arxiu de Llavaneres

Del 28 d’Octubre al 20 de Novembre de 2022