dilluns, d’octubre 20, 2014

CIÈNCIA I ART





Encara que semblin antagònics , la ciència i l’art van de la mà moltes vegades. I quan dic això no ho dic en el sentit de la gran quantitat de gent de “ciències” que tenen a l’art per passió, ja sigui en l’afecció com en la pràctica i sí per el fet de que cada vegada més la ciència és un col·laborador insubstituïble  no ja en la creació pròpiament dita , ans també en el manteniment i la restauració de les obres d’art . 

També en un apartat que pugui ser més col·lateral però que en les circumstàncies de l’art com element de comerç i negoci ha esdevingut fonamental, com ho és en la datació de les peces i en la possibilitat d’establir amb una extrema exactitud les possibles modificacions i /o falsificacions que les mateixes han sofert per a tal d’obtenir-ne benefici mitjançant l’engany.

Si hi ha un mestre en aquests temes relacionats entre la ciència i l’art no hi ha dubte que aquest és el catedràtic de la UPC  el Dr. Sergio Ruiz-Moreno home científic per excel·lència que ha dedicat bona part de la seva saviesa a les aplicacions tècniques en el camp artístic.

Doncs bé, aquest professor ens parlarà de la seva especialitat en una conferència que se celebrarà a la Nau Gaudí, aquets dimecres a les 19.30 hores, sota l’atractiu títol de “La ciència al servei de l’art: El làser, els pigments i els seus misteris”. Una conferència que us aconsello amb tot plaer.

I no penseu que la cosa pot anar de tecnicismes. L’any passat en una conferència celebrada a Oviedo després d’haver estat responsable de la neteja de la catedral, de bones a primeres va etzibar a l’audiència que Miquel Àngel va ser el primer estafador ja que va utilitzar tècniques d’envelliment.

Com veieu la cosa promet i no estaria gens malament atendre a les seves explicacions. Repeteixo: Aquest dimecres a dos quarts de vuit a la Nau Gaudí.