dilluns, de febrer 23, 2015

TEMPUS FUGIT




Aquells que tenen el costum de seguir-me en les xarxes socials han vist que de fa unes setmanes i de forma més o menys continuada van apareixen fotografies meves amb diversos artistes mataronins realitzades en els seus estudis dels que també en desvetllem algú que altre secret. Mica en mica hem anat parlant d’un projecte que ara toca desvetllar en plenitud després de que ja els mitjans de comunicació se’n han fet ressò. Es tracta de “TEMPUS FUGIT”

Per aquells bons afeccionats que tenen bona memòria potser el títol els hi sonarà. És així ja que la passada primavera i en motiu del 30 aniversari de la revista Capgròs  em varem organitzar un tastet amb set artistes que reflexionaren en referència a la influència del pas del temps en la seva creació.
És així ja que aquest és un vell projecte. Fa molts anys vaig veure una exposició en la que un artista presentava un seguit d’obres enfrontades físicament a la mateixa mirada però d’uns anys enrere. Va ser frapant i em va fer pensar que estaria bé presentar un seguit d’artistes , que vaig quantificar en 24  en relació a les hores del dia, que ens presentessin obra de fa un temps ( vint-i-cinc anys en aquest cas) i obra actual. El projecte va ser presentat a la Caixa Laietana i al PMC sense resultats positius i després del tastet del capgròs al M|A|C essent rebutjat.

Poc abans de Nadal vaig rebre trucada de Quim Fernández ( regidor de Cultura de l’Ajuntament de Mataró) comunicant-me que disposant l’Ajuntament de l’espai de la Nau Gaudí per a projectes propis , durant els mesos d’abril, maig , i no havent-se arribat a un acord amb un projecte previst , es dirigia a mi per que en fes una proposta per ocupar l’espai, tenint molt en compte que essent membre del Consorci del Museu d’Art Contemporani de Mataró, per incompatibilitat no podia ser remunerada la meva intervenció. Valorats els pros i contres vaig decidir presentar el projecte Tempus Fugit que va ser aprovat i aquí estem.

L’exposició s’inaugurarà el proper 24 de Març i romandrà oberta fins a finals de maig i els protagonistes triats per a la mateixa son: Albert Alís, Pere Màrtir Brasó, Mariano Cabellos, Josep Manuel Calleja, Raúl Capitani, Josep Maria Codina, Rosa Codina-Esteve, Manuel Cusachs, Marta Duran, Carme Garolera, Diego Guirao, Ricard Jordà,Antoni Lleonart, Ramon Manent, Nefer, Joan Parés “Parés de Mataró”, Jordi Prats Pons, Perecoll, Tomàs Safont -Tria, Joan Serra, Josep Serra, Pep Suari, Yago Vilamanyà Mònica Vilert., que faran reflexió del pas del temps i com aquest modifica les reflexions personals i reestructura el seu sentit creatiu.

La tria dels artistes participants a l’exposició respon a la intenció d’aplegar la diversitat creativa, en tant a estils, tècniques i tendències. No es pretén reunir als millors artistes sinó que en el seu conjunt representin millor la permanència d’aquests més de 25 anys de constant activitat creativa de la ciutat i per això en aquest sentit he cregut convenient la presència especialitzada del gravat, la fotografia i la ceràmica, al costat de les més obvies pintura i escultura. 

La selecció final crec que compleix amb escreix les intencions encara que cal puntualitzar que van ser convidats dos artistes de línia més conceptual d’avantguarda que en la seva llibertat van decidir no prendre part en el projecte.

Ara , apunt d’acabar la tria definitiva d’obres , he d’expressar la meva immensa satisfacció per el que estic convençut serà una gran exposició. Una satisfacció que comença per la col·laboració absoluta que he trobat en tots els artistes participants que a més a més han agafat la mostra com un repte i ens oferiran el millor del seu art amb , el que jo crec, importants i positives sorpreses.

Ja queda poc i òbviament haurem de parlar-ne més però us convido ja a reservar dia i hora per fer-nos costat en la inauguració. Penso serà una mostra important en el qualitatiu però de més que importants lectures com han de ser la històrica i la de la potència de la sempre menystinguda plàstica que aquí llençarà un crit silent reclamant aquell espai que des de fa anys se li nega en l’entorn públic.

O sigui que ja ho sabeu. El dimarts 24 de març a 2/4 de vuit del vespre us esperem a la Nau Gaudí. Ens plauria molt que fos un dia i una fita important per a la plàstica mataronina. Per nosaltres i per els artistes , no quedarà. No us ho podeu perdre.