dimarts, de maig 03, 2016

RÀFOLS CASAMADA . PINTURES






L'article que El País acaba de publicar  en relació a  l’actual exposició “Pintura” d’Albert Ràfols Casamada que es presenta a les sales de Can Framis i que és la primera gran exposició de l’artista després del seu traspàs, tot aprofundint en la noticia que ja desenvolupà amb la inauguració, ve encapçalat per la imatge del tríptic «Homentage a Léger 2 » que pertany a la Col·lecció Bassat , aquella que s’exposa de manera regular a la Nau Gaudí de la nostre ciutat. Un fet en el que caldrà aprofundir, però ara del que cal parlar es d'aquesta exposició de Ràfols Casamada que hem de qualificar com excelsa i  absolutament impressionant. 



Aprofitant l’anomenada “Col·lecció de la Maria” , en relació a Maria Girona la seva esposa, conformada per les obres preferides de l’autor , es pot seguir de manera intensa el caminar evolutiu de Ràfols des dels seus conceptes figuratius iniciàtics amb la peculiar evolució fonamentada en l’estranya barreja de les influencies de l’expressionisme americà i el conceptualisme francès, per desembocar en el seu personal llenguatge de l’abstracció lírica , sempre emocionant i emotiva , sense caure mai en el solc del decoratiu malgrat la seva aparença.




Passejar-se per l'exposició és un constant èxtasi comunicatiu per a qualsevol amant de l'art. Deturar-se davant de qualsevol peça implica entrar en el joc que ens proposa el mestratge de l'autor. Signes, gestos, formes, textures, colors, gestionen uns espais plàstics en els que moltes vegades rau etèria l'arrel figurativa per estructurar en el seu fonament un joc d'equilibris plàstics canviants, sempre seductors en la forma i en l'essència. Una quarantena d'obres mestres de les que és del tot impossible refusar-ne cap d'elles.



Una exposició que quasi amb les mateixes peces s’havia passejat amb tot ressò  per Europa, Mèxic i Estats Units on va aconseguir un èxit absolut. Una mostra que en canvi no havia interessat a ningú , ni de Catalunya ni d’Espanya, per ser exposada a l’estat. Ara , de mans de  la Fundació Vila Casas , tenim ocasió de gaudir-la, i mai tant ben emprada la paraula , per que sigui ben evident per a tots la vàlua de tant exquisit autor, poeta i pensador , capaç d’encongir l’ànim en el gest subtil d’aquell que és capaç d’entendre com ningú l’emoció interior de l’home i plasmar-la de manera contundent en unes obres que emocionen per el que veritable art destil·len.



Una exposició d’obligada visita que a més presenta un acurat catàleg de la mà de J.F.Yvars , comissari d’aquesta exposició tal i com ja ho havia estat de la que passejà fa deu anys i que alhora era gran amic de l’artista i potser qui el coneixia millor en el camp creatiu. Un catàleg que malgrat la incomoditat de la mida que empra habitualment la Fundació Vila Casas que al meu entendre no permet gaudir plenament de les reproduccions de les obres, si que ens permet gaudir de la reproducció de l’escrit original de l’exposició primigènia, d’una entrevista-conversa , mantinguda per l’autor amb Christian Barranco i Albert Mercadé i un escrit de Jaume Vidal Oliveras.

Una exposició que oblidar-se d'ella és un veritable pecat mortal.


Ràfols Casamada. Pintures
Can Framis fins el 17 de juliol 2026 (Roc Boronat 116. Barcelona)
Horaris. De dimarts a dissabtes de 11.00 a 18.00 hores
           Diumenges i festius de 11.00 a14.00 hores

(Imatges extretes de la xarxa, del web de Can Framis i dels fotògrafs Quim Puig i J. Carles Ribas)