dimarts, d’octubre 18, 2022

EL MARESME DE CA L’ANTIGA

 



Des del 22 de febrer del 2022, data cabalística sens dubte, fins avui mateix, ca l’Antiga , el vell i bell casalot d’estil anglès de Teià, i en motiu de celebrar-se el 150 aniversari de la seva construcció, ha realitzat un viatge artístic cultural, fent un sobrevol històric, social, cultural i artístic de la nostre comarca, la seva gent i les seves obres.

Tal i com indicava en el text del seu primer catàleg, ha volgut fer un viatge il·lustrat a través de cinc exposicions ( Mar, Muntanya, Història, Patrimoni , Vida) realitzades en aquests darrers mesos i amb una cloenda especial dedicada a l’Art d’ara mateix a la comarca.

Un recorregut inèdit amb obres d’artistes consagrats , pertanyents a museus, fundacions, entitats públiques i privades i com no, amb la col·laboració dels propis autors. Una ocasió única en la que hem pogut gaudir d’obres que han sortit de sales dels Museus, arxius i magatzems, reunides per donar una visió històrica i contemporània del territori a través dels ulls i les mans de tan importants creadors.

 Han estat cinc grans exposicions de la que no n’he fet esment en aquest blog, per aquesta  la meva personal ètica  de no parlar gaire d’allò que faig o en el que estic implicat. Però ara, quan ja tot ha passat i a punt de l’espetec final, amb l’exposició Art, amb la presència d’una cinquantena d’artistes contemporanis del Maresme, exposició , que ara sí, us aconsello visitar ( inauguració 21 d’Octubre i cloenda 27 de novembre), crec que és hora de parlar-ne i en justícia fer-ho de manera positiva.

El cicle  “El maresme de Ca l’Antiga” h aplegat fins ara cinc exposicions que han reunit el bo i el millor dels nostres artistes contemporanis, i un recull de peces d’autors de gran qualitat que estan en col·leccions privades o amagades en fons de Museus , col·leccions institucionals i Fundacions. És per tant obvi agrair de manera pública la col·laboració d’artistes i especialment de les institucions que ens han permet   esporgar d’entre els seves possessions aquelles peces que creiem interessants en la temàtica. D’entre totes elles crec que cal fer agraïment especial al Museu Arxiu de Sant Andreu de Llavaneres i a la Fundació Iluro per l’especial complicitat que hem trobat amb ells per aconseguir  la finalitat que ens havíem marcat.

Estem contents d’haver mostrat a un públic, sempre nombrós i interessat, importants obres de grans artistes de la comarca que eren desconeguts o oblidats en el context actual. Recuperar noms com Estrany, Matilla, Finet, de Torres, Casals, J.Cusachs M. Cusachs Rovira Brull, Albertí, Marià Andreu, Capitani, Germans Arenas, M. Freser, O. Muntané, E.Monjo, Masriera, Tolosa, Opisso, J. Grau i tants d’altres. Artistes tots ells de grans qualitat i que van tenir paper important en la petita històric artística de la comarca. El redescobriment d’aquesta grans artistes, al costat de l’allau d’art actual amb la  seva varietat de realitats, estils i tendències han confegit un cicle variat, atractiu, històric i explicatiu de la nostra comarca, fet del que n’estem altament satisfets.

Cal igualment remarcar la presencia continuada de públic a los inauguracions, exposicions, conferencies i visites guiades que han estat el més fidel barem de l’èxit o fracàs de les nostres intencions.

Per tot això gràcies a tothom  , esperant que ara acabarem de reblar el clau amb la darrera exposició Art , amb la participació de

Rosa Asenjo, Carme  Albaigés, Albert Alís, Maximo Almeida, Miquel Angel Anadón., Gloria Badosa, Pere Baguena. Antoni Batllori, Josep Bofill, Pasqual Bueno, Anna Castelló, Pol Codina, Josep Maria Codina, Rosa Codina-Esteve, Marta Duran, Carme Fageda, Lourdes Figuera, Diego Guirao. Albert Jaime, Anna de Jaime, Joe Dart, Ricard. Jordà, Paulí Josa, José Luis Lázaro Ferré , Mia Llauder, Catherine Lorton., Madola, Margarida March, Marti Rom ,Pilar Masip, Josep Munné, Albert Olivé, Miquel Ortega, Pol Peiró, Teresa Pera, Perecoll, Jordi Pericot, Enric Pla Montferrer, Marc Prat, Jordi Prat Pons, Enric Punsola, Pierre Radisic, Xavier Rodés, Rafa Romero, José Antonio Sancho, Joan Serra, Josep Serra, Olga Serral, Ferran Soriano, Mònica Vilert.

Com veieu un elenc de primera qualitat en una expo que no us heu de perdre de cap de les maneres