dimarts, de juny 24, 2014

GAUDÍ AHIR I AVUI. JOAQUIM GOMIS / RAMON MANENT







 Crec que de manera ben encertada l’espai de la Nau Gaudí ha decidit començar a simultaniejar l’exposició de les obres de la seva pròpia col·lecció amb altres exposicions temporals que segueixin donant vida a un espai que tenia el perill d’emmarcar-se en una certa dinàmica que podria portar-lo a l’oblit , amb les puntuals puntes d’atracció de cada inauguració.


En aquest camí i en espera de les tres properes exposicions programades , totes ells de gran nivell, ens ofereix ara en els camins d’aquest personal any Gaudí que s’ha establert a l’entorn del ben encertat concepte del km. Zero, un magnífic recull fotogràfic de dos excepcionals retratistes del fer del geni de Reus , com ho son en Joaquim Gomis ( Barcelona 1902 – 1991) i Ramon Manent ( Mataró, 1948).






Gomis i Manent , dos artistes , dues èpoques , dos conceptes , dues tècniques diferents per condicionaments diferents ( blanc i negre vs. color , analògic vs digital ). Dos artistes especials capaços de captar allò que tant bé va explicar Daniel Giralt Miracle en el moment de la inauguració, com ho és saber separar la pell de Gaudí , atractiva fins el paroxisme , del fer arquitectònic de Gaudí , en aquest mestratge compositiu que sols els grans mestres son capaços de generar.

Com molt be deia el mateix Daniel, els fotògrafs han estat els grans introductors socials de l’obra de Gaudi. L’espectacularitat , bellesa, misteri i missatge , que emanen els treballs gaudinians sols son possibles de ser assimilats des de les imatges i aquesta funció didàctica i magistral ha recaigut en les mans dels fotògrafs que han estat aquells altres grans artistes transmissors del fer de Gaudí.






Així en aquest concepte de ser ull transmissor del missatge del mestre, Gomis i Manent es llencen a aprofundir la seva mirada per ser sagetes en una dissecció visual  que ens apropa i aprofundeix en aquesta petita orgia de formes, textures , símbols i detalls que és l’obra gaudiniana, expressada aquí mitjançant els punts visuals de diversos edificis emblemàtics em el fer del mestre.

Una exposició magnífica que asentada en el present , fa oportuna mirada al passat i ens descobreix un futur encara verge en el treball visual de l’obra d’aquest geni inacabable i inabastable com és Antoni Gaudí.

Exposició d’obligada visita que aconsellem amb tot plaer.