dilluns, de juny 09, 2014

LLIBRE BLANC DE LA CULTURA. MATARÓ



El proper dissabte l’Ajuntament organitza una jornada participativa de reflexió sobre l’activitat cultural a la ciutat. Un acte que crec que paga la pena assistir-hi.

Tots sabem que la cultura mataronina , al menys la que es relaciona amb la plàstica , ha estat de fa molts anys de tot menys participativa. L’actitud de mensyetniment generalitzat per part dels diferents ens que han manat a Cultura ha provocat un trencament tan absolut que els artistes plàstics han acabat considerant al patronat, IMAC o ara Direcció de Cultura , com un enemic que res els aporta i que els discrimina davant d’aquells artistes que anomena com “contemporanis”.

Aquesta consideració d’enemic ha fet que per els artistes plàstics no existís “Cultura” cosa que bé ha anat per el carrer Sant Josep ja que així han pogut dedicar tots els seus esforços a les seves preferències i no han hagut de “malgastar” ni un minut ni un euro en aquells empestats pintors.

Ara però arriba un acte que si be està relacionat i en el fons està promogut per Cultura , es realitzat per la gent que està amanint això anomenat del Llibre Blanc , que malgrat els molts entrebancs intenta fer-se una idea de com van els trets per els camps culturals de la ciutat.

Com que un ha estat entrevistat individualment , igual que ho han estat altres artistes , i el cert és que la professionalitat ha estat màxima, la llibertat de dir el que un ha cregut convenient també, i fins i tot quant han aparegut camps obscurs (cas de la plàstica) s’ha  aprofundit en ells , penso sincerament que participar en aquesta jornada pot ser positiu ja que quedarà palès l’estat de la qüestió i no succeirà com en altres casos en els que l’absència de veus discordants han potenciat el monocrom de la tendència i ha donat pas a una justificació en la manera d’actuar.
Per això us convido a prendre-hi part , per el que us adjunto la informació que apareix en el web de cultura i l’enllaç amb el document d’inscripció , que per altre part podeu trobar en la mateixa web.

Com podreu observar entre les taules preparades no existeix cap apartat dedicat a les “arts plàstiques” , però en la darrera reunió de la taula preparatòria de la mateixa i davant la queixa de l’artista Perecoll, l’organització es va comprometre a afegir aquest concepte.

Per part meva és la meva intenció assistir a la mateixa si puc compaginar-ho amb la meva activitat professional no artística. Això sí, sempre que aparegui aquest concepte d’arts plàstiques promès en la darrera reunió. En cas contrari és evident que un no tindria lloc on ubicar-se.


PS.-  Aquí està la informació municipal:


“Mataró pensa en la cultura” és el títol de la jornada participativa organitzada per la Direcció de Cultura de l’Ajuntament de Mataró que es farà el proper 14 de juny al Centre Cívic Pla d’en Boet. L’objectiu és analitzar l’estat actual de la cultura a la ciutat i buscar les millores possibles a aplicar.
Aquesta jornada, que està oberta a tothom, forma part del projecte d’elaboració del Llibre Blanc de la Cultura que la Direcció de Cultura va engegar a finals del 2013. El document recollirà les necessitats culturals bàsiques de la població a mig i llarg termini en funció dels objectius i reptes de les polítiques municipals que es decideixin.
Fins ara s’ha fet la fase de diagnosi amb anàlisi de l’activitat actual, estudi dels equipaments, coneixement de les entitats, tallers de debat als consells de participació i entrevistes individualitzades. Aquesta jornada forma part de la fase de propostes.
La jornada del 14 de juny començarà a les 9.45 h amb les acreditacions dels participants i després es presentaran els principals elements de diagnosi. A partir d’aquí, els participants es distribuiran en quatre taules temàtiques de treball: “Festes i cultura popular”, “Arts escèniques, música i cinema”, “Arts visuals, patrimoni i memòria” i “Foment de la lectura i cultura de proximitat”.
Per participar s’ha d’omplir el formulari de l'enllaç de la part dreta de la pàgina i enviar-ho a l’adreça cultura@ajmataro.cat o bé presencialment a les oficines de la Direcció de Cultura (carrer de 
Sant Josep, 9) de dilluns a divendres de 9 a 14 h i de dimecres a divendres de 18 a 20 h.

Document d’inscripció :

http://static.culturamataro.cat/actes/documents/5ed8eb8811d0e76dee761736feddd33c.pdf