dimarts, de desembre 13, 2016

CONCURS DE PINTURA I ESCULTURA. LLAVANERES





De fa un temps que Llavaneres va agafant volada en el camp artístic. I tot gràcies a l’ingent tasca del  seu Museu Arxiu amb seu als magnífics indrets de can Caralt.
Una tasca centrada , artísticament parlant, en tres potes: la col·lecció del Museu, la sala d’exposicions i de fa quatre anys el concurs de pintura i escultura.

Un Museu que dona goig de visitar amb una magnífica col·lecció de pintura dels dos darrers segles, amb noms tan importants com Miró, Tàpies, Clavé, Guinovart , Hernández PIjuan, Subirachs, Riera Aragó i un bon grapat més amb una col·lecció variada i eclèctica , però de gran qualitat. Col·lecció en la que està perfectament reflectida la realitat de la comarca. Allò de que inexplicablement no disposa Mataró, com és una petita col·lecció d’artistes locals i comarcals, llueix amb tota potència a Llavaneres, amb obres de  Rovira Brull, Alcoy, Novellas, Comabella, per parlar dels autors lamentablement ja desapareguts , però també de Perecoll, Jordà, Alís, Duran, Simon, Serra, Marc Prat i tota la llista dels més importants autors comarcals de l’actualitat.

Una sala d’exposiicons amb unes temporades en les que és difícil trobar-hi aquella exposició que no dona el nivell. Amb una programació ben treballada en la que es conjuga l’actualitat amb la mirada als mestres del passat i sempre amb una absoluta dignitat en el nivell i la presentació. Una sala  que es pot visitar a cegues , sabent de vell antuvi que és quasi segur que la mirada serà ben plaent.




Dos elements que des de fa quatre anys s’han volgut arrodonir amb un concurs de pintura i escultura  que en els dues primeres edicions no tenia remuneració econòmica i sols drets d’exposar en plena temporada i que des d’aquesta edició s’ha completat amb 1000 euros de dotació econòmica. UN premi que ha crescut de mirada exponencial , passant de la vintena de la primera edició, a la quarantena de la segona  per arribar a l’actual amb quasi vuitanta participants.
Un creixement exponencial de nombre  que ha vingut acompanyat també d’un igual creixement qualitatiu, que ha dificultat i molt a la tasca del jurat  tant en el que pertoca a la selecció de la trentena d’obres a exposar , com en la concessió final dels premis.

Una tasca  de la que en una tercera part en soc responsable, repetint de nou com a jurat tal i com he fet en les anteriors edicions , acompanyat en aquesta mb el gran  dels grans , entre els crítics d’art del país i home de cultura sense igual, Josep MªCadena , i l’artista portuguès afincat a Llavaners Carlos Bunga.

Un jurat que va donar com a guanyador l’escultura que presenta Albert Jaime Batlle en la que gràcilment conjuga els conceptes del ritme i el volum en una producció d’aires contemporanis.



El segon premi va ser per Agàpit Borrás que en la seva línia de poètica visual, es decanta en aquesta ocasió per un treball d’arrels pop de gran seducció, essent el tercer premi per la pintora Glòria Badosa amb la seva abstracció d’arrels staelians en  un pas més en la positiva evolució  que està duent a terme.

Tres magnífiques peces que tenen una adient acompanyament en una exposició d’agradable visita i que serveix per deixar clar l’arrelament , que esperem sigui ja definitiu d’aquest concurs que complementa de manera perfecte la gran tasca d’aquest Museu de Llavaneres que mereix al menys d’una visita obligada a l’any.

Les fotografies corresponen per ordre , al pòdium de guanaydors i a les obres guanyadores seguint l'ordre de premiats.