dilluns, de març 30, 2020

ABECEDARI DE L’ART MATARONÍ EN TEMPS DE CONFINAMENT

A artistes.




Fa unes setmanes em varen entrevistar a Mataró audiovisual per que tenien projectat fer un programa sobre l’estat de l’art a Mataró, projecte del que res més he sabut. La primera pregunta va ser la tòpica: com està l’art a la ciutat?. La meva resposta va ser que si entenem l’art com a global, molt malament , però si ens fixem en els que el generen, el comunament dit artistes, gaudeix de molt bona salut.

I així és, a Mataró tenim una quantitat impressionant de creadors plàstics. Jo crec que percentualment devem ser la ciutat de Catalunya amb més artistes plàstics per càpita. I a més amb un bon grapat d’autors de qualitat més que notable.

Certament ens falta , un pal de paller, un autor d’anomenada internacional o si no volem tirar tant enlaire , reconegut en els principals espais expositius del país i amb obra en importants Museus. No el tenim. Però si en canvi tenim un bon grapat d’autors de més que bon nivell i a més , en la més ample diversitat d’estilístiques, especialitats i conceptes. Uns grup d’artistes a qui a bon segur ha mancat l’empenta d’algun galerista o del propi Ajuntament, dedicat de fa vint anys tan sols a recolzar l’art contemporani, sense cap mena de resultat positiu fins ara.

Actualment la feina de Lluís Bassat així com la de Marieke Severens a Pontearte ( Maastricht) està permetent a certs artistes assolir un nivell de difusió nacional i internacional que no esperaven fa un temps, oportunitat que estan aprofitant adequadament.

I al costat d’aquesta elit local, es mou un bon nucli de creadors , que son molt més que afeccionats, que es desenvolupen amb soltura i més enllà ens trobem un enorme gruix d’afeccionats que treballen amb l’esperança de poder presentar un dia les seves creacions.

Si ens fixem a la col·lectiva de Sant Lluc es presenten un centenar d’autors. Si tenim en compte que ni si presenten els professionals, ni bona part del pseudo-professionals i tampoc la gent jove haurem de convenir que la xifra d’autora mataronins amb una mínim de dignitat es mou sobre al xifra de més de dos cents. Una base més que estimable per dir que existeix un cor artístic potent que batega per la ciutat.

Això si, aquest és un cor envellit. Les grans firmes mataronines superen els 60 anys , alguns amb escreix. I la resta es mou entre els 45 i els 60 anys. Essent molt pocs els creadors joves que s’afegeixen a la corrua plàstica mataronina, a bon segur moguts per altres tendències modals, com ho pugui ser el vídeo, les performances conceptuals i altres moviments.

Un col·lectiu d’artistes potents  dels que be faria la ciutat de promocionar-los. Quan l’èxit de Tempus Fugit va aparèixer el projecte de realitzar una col·lectiva d’artistes locals i passejar-los per arreu de Catalunya. Ara que les vaques van migrades i a bon segur que encara hi aniran més i per tant els espais expositius estaran desitjosos de projectes de qualitat i poc cost, no estaria gens malament que es rellancés el projecte, potser amb ell donaríem lluentor a aquesta gran generació de creadors, arrel, saba i flor de l’art i la cultura mataronina.