dilluns, de març 19, 2012

NEW FIGURES 2. EDUARD NOVELLAS

.




Figura.- Forma externa , visible, d’un cos.
             Representació d’una forma, especialment la humana, pel dibuix

                                                                                                                       (DGEC)

                                                                                                          
La figura , i la seva representació més específica  que n’és el retrat , és element axial en tota la història de l’art des dels temps més pretèrits. Mitjançant ella l’home ha pogut representar, i s’ha pogut representar , no tan sols copsant tots els elements exteriors a ell mateix , ans el que és més important , podent expressar la realitat més íntima del seu interior, mostrant les sensacions i emocions més personals.


Eduard Novellas  manté en el seu ADN pictòric  l’ humanisme  com a raó de ser. Per ell, l’home és raó i causa , és presència i absència. Sense la seva latència és impossible cap mena de creació que esdevindria buida de contingut. I en aquest caminar ha comprés que la figura humana , i en ella el retrat, és l’element perfecte per a la seva comunicació artística.


D’aquí aquests personatges que omplen ara la seva obra. Uns personatges reals o inventats , propers o llunyans, que ens inquieten en el prodigi de la doble mirada , la que efectua l’espectador i la que alhora rep tot sentint-se observat per aquells protagonistes desconeguts. Una sabia profunditat de mirada que ens situa front d’uns personatges alhora propers i llunyans , fet que ens obliga a intentar endinsar-nos en els mateixos , en una cert intent de resituar-los en el nostre àmbit personal i general.

Emmirallant-se en els clàssics , Eduard Novells ens dona lliçó d’actualitat i modernitat en un treball que ens obliga a anar més enllà de l’aparença per endinsar-nos en la profunditat, el que és ni més ni menys allò que cal exigir sempre al bon art.


Escrit realitzat per el catàleg de presentació de l'exposició l"New Figures 2" de l'Eduard Novellas que s'inaugura el proper divendres a les 19.30 hores al Museu Arxiu de Sant Andreu de LLavaneres. Can Caralt i que tindré el goig de presentar.
Una magnífica exposició de molt recomenada visita.