dimarts, de març 20, 2012

MUSEU KRÖLLER-MÜLLER. VAN GOGH






Avui Van Gogh és noticia de nou , no per el preu extraordinari assolit per una de les seves obres , si no pel fet del descobriment d’una pintura seva que es trobava tapada per una altra de coneguda en la col·lecció que atresora el Museu holandes Kröller- Müller.




Les tècniques analítiques mitjançant raigs X fluorescent han pogut determinar que sota l’obra “Bodegó amb flors, orella de ratolí i roses” n’hi havia una altra amb el protagonisme de dos homes fent lluita lliure , que va ser pintada en la seva estada en l’escola de Belles Arts d’Amberes , com explicà en el seu temps al seu germà.




Anant més enllà del descobriment i de la importància que pugui tenir , m’agrada que el mateix hagi estat en la col·lecció Kröller-Müller i en el museu del seu nom , dons aquest és un museu magnífic , amb obres d’una qualitat excelsa però que segueix essent el gran oblidat en les visites a Holanda on hom es queda amb el Museu van Gogh , el Rijksmuseum i pari vostè de contar, quan la col·lecció Kröller-Müller assoleix el nivell d’excel·lència. Un Museu inaugurat en el 1938 en el que es començà a presentar la col·lecció que s’havia començat el 1907.


Una col·lecció amb obres de Van Gogh , - la segona col·lecció després del museu personal de l’artista -, grandiosa la presència d’impressionistes en especial puntillistes , i a partir d’aquí els noms que vulgueu: Picasso, Gris, Mondrian, Modigliani, Leger, Braque, Brancusi, De Chirico, Arp, Juli Gonzalez, Giacometti, Dubuffet, Beuys ... . Això per no parlar del jardí d’escultures amb obres de Richard Serra, Christo, Henry Moore, Arístides Maillo,Sol  LeWitt, Lucio Fontana...

I a més el museu es troba al bell mig del parc nacional de Hoge Veluwe , una meravella natural amb reserva medi ambiental, animal, un petit però magnífic centre del caire del museu de la ciència, i un seguit d’espais i recons per a perdre’s , i mai tan ben dit ja que a l’immens parc està prohibida la circulació de vehicles i un s’ha de moure a peu o amb bicicletes estil bicing que estan a la lliure disposició dels visitants.

Un museu que em va emocionar , del que guardo un gratíssim record i que us aconsello de manera absoluta si us decidiu a fer una passejada per Holanda , que òbviament és molt més que Amsterdam.