dissabte, de març 10, 2012

JORDI SANTAMARIA. COPSADOR D’AMBIENTS





L’art figuratiu porta ja un bon grapat d’anys obrint la porta a una mirada més fresca i actual i deixant enrere aquell concepte acomodatici que es limitava a la translació , el més estètica possible, de la imatge que volia representar el pintor. A aquest concepte s’hi ha agafat un bon nombre de creadors que han sabut modelar la seva tendència vers uns camps creatius en els que el concepte és molt més importants que la forma i que a més , aquesta ha de ser el suficientment viscuda com per contactar amb l’espectador. En aquest camí es troba el mataroní Jordi Santamaria que aquest mes presenta les seves “Escenes de platja” a l’espai Capgròs.

Jordi Santamaria no és un nouvingut en això de l’art. Ja fa anys que aquell impuls juvenil de l’art havia estat emmotllat per Guerau Calàbia , però no va ser fins uns quants menys , que de la mà de Pepe Novellas, Santamaria va entendre perfectament quin era el seu desig comunicatiu. Un desig que encara que mantenint a la figura humana com element més representatiu del seu fer , fins i totquan  es remarca per la seva absència , exercia magnetisme mitjançant l’acurada creació d’uns ambients en els que explicitava la seva personalitat i que alhora li permetin un desenvolupament molt adient de les seves virtuts pictòriques.

Ara , a bon segur que en el desig de trobar nous camps d’expressió i no pas per esgotament del tema , l’autor trasllada els ambients tancats , foscos i densos dels seus locals de “bars i copes” , per l’ambient radiant d’unes escenes de platja en les que repeteix esquema mental de nou a la figura com a protagonista ja sigui en el personalisme o en l’absència.

Dominador tècnic com és , Jordi Santamaria construeix amb habilitat les seves peces i les dota d’una intensa llum i d’una paleta cromàtica agressiva i contrastada per aconseguir un directe lligam amb l’espectador , aconseguint un ambient de xafegor altament comunicatiu. Un fet que assoleix amb facilitat a primera volada però que decau si intentem anar més enllà. La raó és obvia i  no és altra que un cert atapeïment del seu treball que fa que el mateix no “respiri” i que el resultat final sigui certament enfarfegat.

És per això que l’exposició se’n ressent . Mentre que els seus apunts son molt valorables ja que respiren frescor i qualitat  , a les seves pintures li manca una depuració intensa de personatges , una eliminació de l’anècdota i l’accessori , per quedar-se en el fonamental, en l’essència , en l’ambient , aquell concepte que tan bé domina l’autor.

Ens trobem dons davant d’una exposició en certa manera iniciàtica. És un nou camí que enceta l’autor, i és un camí en el que hi ha futur. Però alhora cal fer molta neteja per quedar-se en l’important. Repetir en certa manera , i fil per randa , el que havia realitzat en els seus treballs d’interior. De fer-ho entendrem perfectament aquell sentit que es palpa , el d’un futur més que prometedor per el seu treball.


Escenes de platja”. Jordi Santamaria
Espai Capgròs de l’1 al 28 de març de 2008