diumenge, de març 10, 2013

JUEGOS DE AGUA. LUISA M. SEGURA REQUENA







Era el mes de setembre , començava la temporada i el sant Lluc ens oferia una bona sorpresa amb el treball de Luisa M. Segura. La seva obra era de les destacades de la mostra i d’ ella dèiem textualment:

L’altra sorpresa és la de Mª Luisa Segura Requena , una artista que ha arribat a la nostra ciutat fa poc i que  amb aquesta,  la seva carta de presentació (“Pereza placentera”) , ens fa avinent la seva exquisida sensibilitat en la composició d’aquestes il·lustracions de masses , a l’estil dels dibuixos de “multituds” d’ Opisso, però en una mirada plenament actual. Amb un magnífic domini tècnic , tant en el que pertoca al dibuix , la paleta cromàtica i l’habilitat per donar vida a personatges i ambients , l’obra de Segura , que mereix una detinguda i atenta mirada , ens permet ensumar una creadora especialment sensible en representar la vida en tots els seus matisos. Un nom a seguir.

Ara  podem procedir al mateix mitjançant la ben valorable exposició “Juegos de agua” que presentà el passat divendres a la sala de la Presó.





Luisa M. Segura Requena, aquesta malaguenya provinent de Lanzarote i que per raons professionals ha aterrat , sortosament , a casa nostra , és una amant de l’aquarel·la, tècnica que practica amb rara perfecció. Prefereix la tècnica tradicional i defuig d’aquesta aquarel·la més “seca” que ara s’estila. Però aquesta preferència clàssica no la converteix en una autora acomodatícia en la concepció, ans el contrari, aposta per una gosadia en el concepte i en la dificultat , fet que s’agraeix en tots els sentits.

Avui ens presenta una mesurada exposició ( ja era hora una exposició sense excessos en el nombre de peces ) en la que fa potent presentació del seu fer. “Juegos de agua” és en essència una aposta difícil, ja que la mostra es divideix en bisectriu en dues zones ben delimitades, a les que podríem dir : Aigua i platja; ambdues tractades amb absolut mestratge.





En el que pertoca a l’aspecte “aigua” , Segura entén perfectament la dificultat d’una temàtica amb mestres tan rellevants com Sorolla, i en el cas mataroní, com Rafael Estrany. Potser per això accentua el seu treball en el desenvolupament del tractament marí amb un joc de sensibilitats cromàtiques en la paleta dels blaus i verds , en la que el joc de transparències li dona encara més joc i força. Una veritable abstracció aquarel·lística a la que hi afegeix unes figures ( que bé podrien ser obviades ) perfectament integrades en el conjunt, superant l’habitual superposició en la que fàcilment cauen tants creadors.

En l’altra vesant, Luisa M. Segura ens mostra també el seu domini en el camp de la llum que sap conjugar de manera ben adient amb els cromatismes blaus ( mar / cel ) aconseguint un equilibri intencionat en el que es disposen el conjunt humà que formem i conformem tots nosaltres en un dia de platja qualsevol. Molt acurada en la tècnica , en el joc de llums i obres , i mestre en el dibuix , la personalitat del conjunt abandona l’anècdota , per esdevenir un veritable reflex social de la realitat d’ara mateix.




Acabada la visió de l’exposició no vaig estar-me de fer una petita reflexió en les xarxes socials, tot remarcant la dificultat d’aconseguir art des del context de la simplicitat i de l’habitud. Luisa M. Segura Requena ens ofereix una magnífica visió social d’una dia de platja, fugint del detall per centrar-se en el pàlpit del plaer que el mateix significa. El sol, els nens, l’aigua, els venedors, les  “sombrilles” , escenifiquen plàsticament una realitat per a tots viscuda i que en les seves mans assoleix el nivell d’obra artística de veritable qualitat.

“Juegos de agua” , una bona exposició que recomanem amb plaer i que serveix com eficient carta de presentació d’una artista nouvinguda , Luisa Mª Segura Requena ,  que esperem romangui força temps entre nosaltres .

Felicitats

“Juegos de Agua”. Luisa M. Segura Requena
Sala de la Presó
Del 8 de març al 7 d’abril de 2013

(Fotografies manllevades del web del sant Lluc)