dimarts, de juny 15, 2021

ELS GRAVATS DE GOYA DEL MUSEU

 

Gravat de Goya que va desaparèixer de la col·lecció del Museu de Mataró

El dia 26 de maig, és a dir justament fa vint dies, vaig adreçar un mail al regidor de Cultura a la seva direcció corporativa del web de l’Ajuntament, demanant explicacions del fet de que no estigués programada una exposició dels gravats de Goya en aquest any en que se celebren els 275 anys del seu naixement, carta que vaig fer pública a ales xarxes socials i que de nou reprodueixo aquí.

 

Sr. Xesco Gomar

Regidor de Cultura de Mataró

 

Em dirigeixo a vostè per què m’expliqui la raó per la que aquest any en que se celebra el 275 aniversari del naixement de Francisco Goya, el Museu de Mataró no exposa públicament els seus gravats que de forma completa ( menys un ) disposa en el seu fons.

No sols seria una exposició que col·locaria en el mapa al museu de Mataró, ans també és una necessitat de servei cultural a la seva ciutadania.

Fa 25 anys , justament en el 250 aniversari de Goya, que van ser exposats aquests gravats per darrera vegada. I va ser una exposició  amb tal èxit que va convertir-se en exposició itinerant per Catalunya i fins i tot es van desplaçar a Mèxic per a ser exposats.

Per tant tots els menors de 45 anys i aquells nouvinguts a la ciutat en aquest període de temps, no han pogut gaudir del privilegi de visionar aquest tresor artístic de la ciutat.

M'agradaria conèixer les raons d’aquest greu error artístic i ciutadà, que s'afegeix als habituals en el que pertoca al Museu de la ciutat. i en la difusió de les arts plàstiques.

Atentament

Pere Pascual i Martí

 

Han passat tres setmanes i com diuen Ebre enllà, hem tingut “la callada por respuesta”, cosa de la que un n’estava fermament convençut ja que tampoc mai han respost a les meves queixes reclamant el pagament del que em deuen pels meus escrits en el catàleg de l’exposició d’artistes mataronins a Nova York, en les condicions que vàrem pactar amb Núria Moreno, per un llavors regidora de Cultura que m’efectua l’encàrrec.
No hi ha hagut escrit oficial de resposta però sí m’han fet arribar per un interlocutor del sottogoverno, les noticies que no pateixi , que hi haurà exposició dels gravats de Goya, que serà al novembre i a Ca l’Arenas com a seu de la secció d’Art del Museu, que no tindrà una estructura convencional i sí més aviat contemporània ja que l’eix central serà l’únic gravat que manca ( va ser robat ) i que és una exposició que s’està preparant de fa més de dos anys.

Donant com a certa la major, ja que confio abastament amb la persona que m’ho va comunicar , crec que a més de felicitar-nos per l'important que és que per damunt de tot  l'exposició sigui una realitat, cal puntualitzar algunes coses amb les que discrepo en gran manera.

En primer lloc l’espai expositiu previst. Les obres de Goya han de ser exposades en la seu central del Museu a Can Serra i de cap manera  s’han d’exposar a Ca l’Arenas. I hauria de ser per tres raons: Institucionals, tècniques i de difusió.

Institucionalment per que la seu central és el lloc adequat per a tan honorable exposició, a més el seu reclam hauria de posar en valor a la resta del Museu , de manera  que amb un petit esquer, com per exemple exposar una capítol dels gravats en la planta primera, aconseguiríem dirigir als espectadors vers la resta del Museu que és ben desconegut e infra visitat.

Tècnicament per que les sales del Museu permeten una millor visió            i disposició de l’exposat que no els petits habitacles de Ca l’Arenas que compartimentaria en demesia el conjunt. A més si empréssim les sales del vestíbul de la primera planta , ens permetria un esponjament magnífic per a la visió de tota la col·lecció.

De difusió, ja que l’horari del Museu és molt més ampli que el de Ca l’Arenas . El Museu obre cada dia menys els dilluns, mentre que Ca l’Arenas sols ho fa dijous, divendres, dissabtes i diumenge al matí.

A més el Museu té per la seva situació una dinàmica de visites peculiar en el que s’inclouen els passavolants, circumstància que de cap manera té Ca l’Arenas, un casalot mort en vida amb un nivell de visites ridícul i risible. I més tenint en compte la nul·la difusió publicitària que es fa de les activitats que en ella es realitzen, fet que l’ha convertit en quasi invisible als ciutadans, fora dels arts ferits.

I no em val això de que Ca l’Arenas és la seu de la secció d’arts del Museu. Actualment a can Serra i durant més de sis mesos hi ha una exposició amb un sol protagonista, un quadre de Martí Alsina. Si realment fos el que pregona l’oficialitat, aquesta obra hauria d’haver estat exposada a ca l’Arenas. O sigui que menys milongas identitàries. I cada expo al seu lloc.

Cartell de la primera exposició dels gravats de Goya al Museu de Mataró


Em sembla una mala pensada realitzar l’expo de gravats de Goya, que recordem no han vist com a mínim la meitat del mataronins, en forma de treball contemporani, al voltant del gravat robat.  Evidentment l’obra de Goya pont dialogar amb qualsevol obra contemporània, i sortir-ne guanyadora. Però crec que és un greu error desvirtuar la globalitat dels gravats, que ja per se estan distribuïts en diversos conceptes, per jugar amb una peça que pertanys als Desastres i per tant absolutament descontextualitzada de la resta.

Finalment no crec ni un borrall que faci més de dos anys que s’hi treballa. En aquest temps no s’ha dit ni una paraula al respecte d’aquesta exposició. He adreçat la meva queixa a diverses autoritats  municipals, inclòs l’alcalde i sempre m’han escoltat amb cara de no saber de que els parlava. A més, si fos cert, el més fàcil és contestar d ‘immediat, tot dient, no es preocupi Sr. Pascual que tot està en marxa, i no aquest silenci captiu que sembla allargat per a decidir com ho muntem per a dir que sí es farà l’expo però sense que sembli que és per pressió, i sí com a conseqüència d’un treball ja prefixat i guardat gelosament en secret.

A veure. Espero que el regidor de Cultura en ares de la transparència de la que fa gala el seu govern, em remetrà la corresponent resposta a la meva pregunta i a les reflexions afegides en aquest post.

Els mantindré informats