divendres, de juny 25, 2021

ART I FESTA. FUNDACIÓ ILURO



Amb aquest títol i el sots títol de “Més d’un segle de cartells i programes de Les santes” , la Fundació Iluro acull una magnífica exposició organitzada i produïda per el Museu Arxiu de Santa Maria, en commemoració del 75 aniversari de la seva existència que mostra per primera vegada la seva excepcional col·lecció de cartells i programes de la Festa Major de Les Santes, que segons s’assegura és la més complerta que es conserva  i que aplega des d’exemplars de començaments del segle passat fins a tot el referent d’èpoques més actuals.



No puc negar que la visió massa saturada i enfarfegada del cartell publicitari de la mostra em va fer témer el pitjor, sabedor que quan es parla de Santes mai s’acaba parlant de l’esperit i en globalitat, i si en canvi de la suma d’elements individuals del que no es pot oblidar cap ni un, sota el perill de que pugui començar la tercera guerra mundial.



Però només entrar en l’espai expositiu totes les meves temences es van esvair ja que l’impecable treball de Conxi Duro en el comissariat i molt especialment en els dissenys expositiu i gràfic, converteix el que podria haver estat una bigarrada mostra en dinàmica saltimbanqui en una serena passejada per la història dels cartells de festa major, ben muntats i millor distribuïts per èpoques, amb l’ajut imaginatiu i inestimable dels diversos “xinos” que arrodoneixen la mostra amb els detalls més puntuals.



Una exposició que ens permet no sols veure l’evolució artística i creativa del disseny i el cartellisme, ans també fixa la nostra mirada en el transcórrer de la història, amb les iconografies pròpies i personals de cada època, alhora que si ens fixem en el detall podem intuir el discórrer social i sociològic de la població i els seus habitants,  i en la significació i importància que han tingut les festes de Les Santes en els diversos moments d’aquests més de cent anys que es mostren.



L’exposició sols té un però, la llàstima és que aquest sigui tan important que fa devaluar i molt la importància de l’exposició, i no és altre que l’absència d’un acurat catàleg.



Valgui la dita catalana de que els estalvis es mengen les estovalles. Una vegada aconseguida tal gruix de documentació i explicada de manera tan magnífica és del tot increïble que acabada l’exposició tot retorni als estatges del Museu Arxiu i fins la propera, sense que els ciutadans puguem gaudir d’un recull que ens permeti ampliar els nostres coneixements i fixar l’ull en el detall que sí s’observa en una mirada documental tranquil·la, però que és impossible de detectar en la visió expositiva per més detinguda que fem la visita.



Un catàleg que a un preu mitjanament acurat, estic convençut hauria estat un gran èxit de vendes. Tenint en compte que l’exposició romandrà oberta fins el dia 29 d’agost , hi ha encara temps per posar fil a l’agulla i fer-lo realitat.



Amb ell, aquesta exposició assoliria el nivell de matrícula d’honor, mentre que ara es queda en l’excel·lent, nota més que sobrada per recomanar vivament la seva repetida i deturada visita, en el segur que si l’aprofitem en sortirem més savis i fins i tot més mataronins.

 

Art i festa. Fundació Iluro

Del 18 de juny al 29 d’agost de 2021