divendres, de setembre 24, 2021

ENTRE TINTES. DIDIER LOURENÇO

 



Inaugura temporada el Museu del Càntir d’Argentona i ho fa amb una interessant exposició de Didier Lourenço, aquest artista que amb el seu peculiar món està encisant a espectadors dels més diversos continents.

Didier Lourenço havia de ser forçosament artista.  Des de petit trapellajava per el taller dels seu pare Fulvio , especialista en litografia, i un home cabdal en l’evolució de l’art gràfic en el post franquisme. Un taller per el que hi passava el més granat de l’art català, amb un eclecticisme artístic total, que confiava en la saviesa de Fulvio per gestar les seves reproduccions gràfiques, en un sentiment absolutament creatiu i artístic.



Amb aquest condicionaments a Didier sols li quedava el camí de ser artista. Als 19 anys començava treballar en el taller del pare, mentre començava seriosament a pintar. La sevaera una pintura jove, fresca, plena d’imputs positius que aconseguí ràpidament el reconeixement amb premis com el del banc de Sabadell al concurs d’art jove de la sala Parés.



Però mentre l’evolució dels artistes joves , va des d’una pintura generalment enfarfegada a la que cal anar despullant d’anècdotes, Didier executa el camí contrari , despullar del global per donar privilegi a l’anècdota i convertir-la en protagonista i a més fer-ho de la manera que més li agrada, concebent l’obra pictòrica en l’esbós d’una obra gràfica, evidentment litogràfica.



Avui al Museu del Càntir ens fa un repàs essencial de la seva trajectòria començant per unes obres anteriors, en un estil que vorejava la pintura dels seus grans amics , els germans Moscardó, enfrontades a unes obres litogràfiques actuals , un veritable cant a “la joie de vivre”, amb la seva “jove” protagonista de tantes i tantes obres , embolcallada per aquest fons matissians que tant li agraden i alhora complauen a l’espectador.



Però el millor està sens dubte la paret gran de la sala en la que Didier, en un desig didàctic i formatiu total, ens presenta els resultats de cada passa per aconseguir la litografia final. Una mirada entenedora que serveix per a valorar en la seva justa mida, el nivell artístic d’una litografia que és en si mateixa una constant creació artística i donar-li el valor perdut en aquests temps en els que la digitalització gràfica està arraconant tan noble tècnica.

Una exposició , al de Didier Lourenço al Museu del Càntir, que cal visitar. Tant per el valor creatiu i artístic de la seva pintura que ja ha assolit idioma propi personalitzat, com per el d’enaltiment que té de la tècnica de la litografia que mereix una nova valoració per part d’artistes, afeccionats i compradors.

 

Didier Lourenço. Entre Tintes

Museu del Càntir. Argentona

Del 17 de setembre a l’1 de novembre de 2021