dijous, de setembre 16, 2021

JOAN BAPTISTA PARÉS I GOMIS

 

Autoretrat de l'artista


En Joan Baptista Parés, més conegut com Parés de Mataró, ja que aquesta va ser la signatura que va triar per donar fe dels seus treballs artístics, va complir el passat dimarts 82 anys, una edat el suficientment valorable com per rebre un reconeixement públic del seu fer.

Parés de Mataró és un gran artista , un veritable poeta del quotidià, zelador de les essències de la ciutat amb la seva estima fora de mides del casc antic, amb la plaça Gran i Sta Maria com a  eixos de les seves dèries i treballs. Però el que és més important, és una gran persona aquí no he sentit mai parlar malament de ningú, alhora que tampoc he sentit a ningú parlar malament d’ell, ans el contrari l’estimació a la seva persona és absoluta, alhora que el respecte.

Que Parés mereixeria haver rebut un homenatge ja fa anys en forma de gran antològica ho sabem tots. Que n’és reticent, també.  I ho és ja que no es sent amb forces per aquest feixuc treball i alhora per que es malfia, com gat escaldat ,dels poders públics que fins i tot li varen encarregar i pagar un sèrie de dibuixos de la ciutat  que mai varen recollir.

Parés necessita gent de confiança total per dirigir si no una antològica, sí al menys una retrospectiva amb cara i ulls. I evidentment realitzar un catàleg que lloï el seu enorme treball artístic i de ciutat. I cal fer-ho ja. Jo emplaço i exigeixo a les autoritats ,un homenatge a Joan Parés de Mataró. De la manera que creguin més convenient , però que ho facin ja.

L’artista s’ho mereix, i aquesta mediocre i devaluada ciutat de Mataró precisa de l’autoestima de veure que es reconeix la tasca de qui és un dels seus i l’ha representada tant que fins i tot ha posat el nom de la ciutata en la signatura.

Cal posar fil a l’agulla ja. I crec que Cultura hauria d’implicar-se en aquest clam de justícia artística. Que ho facin, és cosa d’un altre cant.